zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета на аткинс
диета на аткинсКакво представлява диетата на Аткинс

Книгата на създателя на диетата д-р Аткинс за т.нар. нова революция в диетите е феноменален бестселър. Както и следващите му публикации на тема диети за отслабване. Пържола със сос беарнез, яйца и бекон, омлет със сирене чедар – не изхвърляйте желтъците. Тези и още много храни са не само разрешени, но дори и препоръчани от една от най-противоречивите и оспорвани диети - тази на американския лекар - д-р Аткинс.

Диетата на Ричард Аткинс (Richard Atkins) обещава не само отслабване, а и да не оставате гладни – с нисковъглехидратния диетичен план, според неговия създател, ще подобрите най-вече здравето на сърцето и паметта си.

Диетата е базирана на теорията, че хората с наднормено тегло консумират твърде много въглехидрати. Човешкото тяло използва и въглехидратите и мазнините, за да произвежда енергия, но първо използва въглехидратите. Чрез драстичното намаляване на приема им, за сметка на протеини и мазнини, според д-р Аткинс, тялото естествено губи тегло, защото изгаря по-ефективно натрупаните мазнини.

Въпреки че сред хората диетата на Аткинс има за основна цел намаляване на теглото (и много публикувани разкази потвърждават тази теза), според създадения от самия д-р Аткинс Център по приложна медицина в Ню Йорк диетичният му план е насочен основно към запазване на теглото, добро общо здраве и предпазване от заболявания.

Как работи диетата

Чрез пълната забрана за прием на въглехидрати (мярка особено драстична за американския начин на хранене), тялото преминава във фаза на кетозис, т.е. За да задоволи нуждите си от енергия изгаря наличните мазнини. Човек, намиращ се в кетозис, получава енергия от т.нар. Кетони – малки въглеродни частици, притежаващи енергиен заряд и получаващи се при разпадането на натрупаните мазнини. Когато тялото е в кетозис, човек не усеща толкова остро глад и съответно яде по-малко от обикновено.

От друга страна кетозисът може да предизвика някои неприятни странични ефекти – най-чести...
 
изпишете търсеното на латиница
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.