zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползите от зеления чай



Ползите от зеления чай

Зеленият чай съдържа значително по-малко кофеин от черния или от кафето.

16 причини, поради които зеленият чай е истинско чудо в чаша.

здраве.bg

Още в Древен Китай познавали ползите от зеления чай върху здравето и често го използвали с медицинска цел. Той бил първо средство например срещу главоболие и депресия. Зеленият чай заема особено и много важно място в китайската история. Той се произвежда от листата на растението Camellia Sinensis със специална обработка. За разлика от черния чай, в зеления има минимално количество кофеин, който при предозиране води до безсъние, гадене и често уриниране.

По-долу ви предлагаме цели 16 причини да изберете зеления чай като напитка и наред с удоволствието да донесете и реални ползи за здравето си:

Полза №1: Осигурява антиоксиданти

Много експерти са на мнение, че антиоксидантите забавят стареенето и предпазват от сърдечни заболявания, удар и дори рак. Зеленият чай е отличен източник на антиоксиданти и по-специално катехини. В интерес на истината някои плодове като нарът например съдържат също толкова или дори повече антиоксиданти, но ако съпоставим цените и грамажа, зеленият чай определено е по-добрият избор.

Полза №2: Изгаря мазнини

Със зеленият чай получаваме две предимства в едно. Той има изгарящи мазнините свойства, но освен това помага и за производството на повече енергия. Изследване, проведено в Тайван, обхванало повече от 10 000 души и продължило 10 години, доказва, че зеленият чай и чаят оолонг помагат за изгарянето на мазнините. И колкото по-дълго пиете чай, толкова повече доказателства ще имате за отслабващия му ефект. Зеленият чай повишава и издръжливостта при правенето на физически упражнения благодарение на катехините в него, които изгарят мазнини и ограничават незабавното усвояване на въглехидратите, а вместо тях тялото ползва за производство на енергия натрупаните мазнини.

Полза №3: Удължава живота

Едно от изследванията за зеления чай с най-голям обхват - над 40 000 души е проведено в Япония. Резултатите от него са събирани и обработвани в продължение на 11...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.