zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползите от зеления чайПолзите от зеления чай

Зеленият чай съдържа значително по-малко кофеин от черния или от кафето.

16 причини, поради които зеленият чай е истинско чудо в чаша.

здраве.bg

Още в Древен Китай познавали ползите от зеления чай върху здравето и често го използвали с медицинска цел. Той бил първо средство например срещу главоболие и депресия. Зеленият чай заема особено и много важно място в китайската история. Той се произвежда от листата на растението Camellia Sinensis със специална обработка. За разлика от черния чай, в зеления има минимално количество кофеин, който при предозиране води до безсъние, гадене и често уриниране.

По-долу ви предлагаме цели 16 причини да изберете зеления чай като напитка и наред с удоволствието да донесете и реални ползи за здравето си:

Полза №1: Осигурява антиоксиданти

Много експерти са на мнение, че антиоксидантите забавят стареенето и предпазват от сърдечни заболявания, удар и дори рак. Зеленият чай е отличен източник на антиоксиданти и по-специално катехини. В интерес на истината някои плодове като нарът например съдържат също толкова или дори повече антиоксиданти, но ако съпоставим цените и грамажа, зеленият чай определено е по-добрият избор.

Полза №2: Изгаря мазнини

Със зеленият чай получаваме две предимства в едно. Той има изгарящи мазнините свойства, но освен това помага и за производството на повече енергия. Изследване, проведено в Тайван, обхванало повече от 10 000 души и продължило 10 години, доказва, че зеленият чай и чаят оолонг помагат за изгарянето на мазнините. И колкото по-дълго пиете чай, толкова повече доказателства ще имате за отслабващия му ефект. Зеленият чай повишава и издръжливостта при правенето на физически упражнения благодарение на катехините в него, които изгарят мазнини и ограничават незабавното усвояване на въглехидратите, а вместо тях тялото ползва за производство на енергия натрупаните мазнини.

Полза №3: Удължава живота

Едно от изследванията за зеления чай с най-голям обхват - над 40 000 души е проведено в Япония. Резултатите от него са събирани и обработвани в продължение на 11...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.