zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-полезните за организма напитки



Най-полезните за организма напитки

Всички те обаче не бива да заместват изцяло пиенето на вода.

dieti.info

Нищо не може да замени потребността на човешкия организъм от обикновена вода. Тя винаги е била и си остава най-правилният и най-полезен източник на течности. Но все пак има и други напитки, които осигурявана тялото необходимите му полезни вещества. Някои, към които можем да имаме предпочитания:

Зелен чай
Полза: намалява риска от възникване на остеопороза, рак, сърдечно-съдови заболявания. В зеления чай се съдържат много флавоноиди, полифеноли и антиоксиданти, които защитават клетките от вредното въздействие и неутрализират свободните радикали. В него се съдържа флуор, който заздравява костите и влияе благотворно на зъбите.
Калории: 0

Чай от мента
Полза: помага при разстройства в стомаха, облекчава коликите, способства за храносмилането, помагайки на храната да преминава през стомашно-чревния тракт. Ментата притежава противоспазмено действие, премахва болката в мускулите и мускулното напрежение.
Калории: 0

Мляко с 1% масленост
Полза: в млякото се съдържат сложни въглехидрати, белтъчини и малко мазнини и затова този продукт се усвоява бавно, а вие усещате ситост продължително време. Благодарение на сложните въглехидрати нивото на захар в кръвта остава стабилно. Съдържащият се в млякото калций способства за доброто усвояване на витамин D, а освен това той помага на клетките да изгарят мазнините – следователно спомага за нормалното намаляване на теглото.
Калории: В чаша мляко (250 г) – 120 калории.

Соево мляко
Полза: намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания. Хранителните влакна и белтъчини, съдържащи се в него, намаляват нивото на лошия холестерол и триглицеридите, но пълната замяна на краве със соево мляко ще предизвика недостиг на калций и витамини А и D. В такъв случай е необходимо да си купувате соево мляко, обогатено с тези микроелементи. В соята се съдържат фитоестрогени, които са свързани с риска от възникването на рак на гърдата (при това...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.