zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слабият имунитет: най-разпространените причини



Слабият имунитет: най-разпространените причини

Наследен или придобит, отслабеният имунитет прави тялото податливо на различни заболявания.

10 април 2012, здраве.bg

Имунитетът или способността на организма ни да се противопоставя на вредните микроорганизми, причиняващи различни заболявания е основната ни защита срещу тях. В зависимост от начина му на развитие, медицината подразделя имунитета на два вида – вроден и придобит.

Вроденият (неспецифичен) имунитет включва външните физически и химически бариери, осигурявани от кожата и лигавиците. Включва и различни вътрешни защити като антимикробни вещества, фагоцити, треска и възпаление (свързани с повишаване на температурата на тялото).

Адаптивният (специфичен) имунитет е способността на организма да се защити от специфични враждебни вещества като бактерии, токсини, вируси и чужди тъкани. Адаптиният имунитет включва лимфоцитите (вид бели кръвни клетки), наречени Т-лимфоцити (Т-клетки) и В-лимфоцити (В-клетки).

Две свойства различават придобития имунитет от вродения: специфичността на отделни чужди молекули (антигени), което включва и отличаването на собствените от чуждите молекули, и паметта за повечето вече срещнати антигени, за да може при повторен сблъсък отговорът на организма да бъде по-бърз и ефективен.

Имунната система основно обхваща лимфната тъкан на възлите, сливиците, тимуса, костния мозък и част от храносмилателния тракт и далака, както и определени клетки и протеини в кръвта. Имунодефицитът е увредената способност на имунната система да противостои на инфекциите. Той може да е вторичен (придобит) или в следствие на вродени дефицити в имунната система (първичен).

Първичните имунодефицитни болести са рядко срещани и възникват още при раждането - като вроден ефект на развитиен дефект или в резултат от генетични абнормалности в имунитета. Генните дефекти може и да не се проявят през първите няколко месеца или години, а някои форми се проявяват чак в юношеството и зрелостта.

Сред тях са вродените увреди на хуморалния имунитет (функциониране на В клетките, Х-свързана агамаглобулинемия, селективен IgA дефицит) или клетъчно осъществяемия имунитет...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.