zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слабият имунитет: най-разпространените причиниСлабият имунитет: най-разпространените причини

Наследен или придобит, отслабеният имунитет прави тялото податливо на различни заболявания.

10 април 2012, здраве.bg

... (функции на Т клетките, синдром на ДиДжордж, дефицит на IL-2, растежен фактор на Т-клетките) или комбинирани дефекти на Т-клетките и В клетките (тежък комбиниран имунодефицит, хипер IgM синдром, синдром на Уискот-Олдрич, атаксия телеангиектазия), неутрофилни дефекти.

Вторичният имунодефицит е следствие от определени предиспозиционни състояния и заболявания: недохранване, най-вече дефицит на протеини, терапия с кортикостероиди и противоракови лекарства, инфекции, хронични отслабващи организма заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, СПИН, рак, спленектомия.

Признаци и симптоми на имунодефицита

Семейната история може да разкрие иначе необяснима смърт на близък, заболяване на роднините само по женска линия или кръвно родство, които правят по-вероятно наличието на първичен генетичен синдром. Тези състояния се характеризират с необичайна податливост на инфекции и нерядко водят до автоимунни заболявания и някои видове рак.

Инфекциите, свързани с отслабения имунитет, често са хронични, само частично се повлияват от антибиотици или се завръщат скоро след прекратяване на лечението. Въвлечените организми често са необичайни (атипични).

Другите симптоми зависят от болестния процес на подлежащото заболяване. Разработени са няколко лабораторни теста за анализ на В-клетките, Т-клетките, фагоцитите и допълнителните функции - изследване на нивата на имуноглобулина и пълна кръвна картина.

Лечение на отслабения имунитет

Лечението зависи от текущото заболяване или причината за имунодефицита. Възможно е да се пристъпи към лечение на свързаните със състоянието инфекции, терапия със стволови клетки, генна терапия, кръвопреливане на жизнеспособни Т-клетки, тимусна трансплантация, преливане на имуноглобулин и др.

Идентификацията на мутиралия ген е първата стъпка към по-доброто разбиране на патогенезата на имунодефицита и прилагането на по-добри терапевтични стратегии. В тези случаи успешното възстановяване на гена е основна цел.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.