zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета на аткинс
диета на аткинс... след преминаването на първите най-строги две седмици.

Какво смятат експертите

И в самите Съединени щати и в останалата част от света мненията за диетата на Аткинс силно се разминават и си противоречат.

Според диетолозите – последователи на д-р Аткинс, изследванията, проведени до този момент, включително от държавни институции като Американската асоциация за сърцето и Националния здравен институт, показват безспорни ползи от нисковъглехидратната диета, особено при сравнение на постигнатите резултати в отслабването между тази и другите диети.

Въпреки това много експерти остават отрицателно настроени или най-малкото песимисти. Според едни натрупаните данни не са достатъчни. Според други ако става дума за сваляне на килограми и регулиране на холестерола, диетата очевидно работи, но не биха препоръчали да се спазва по-дълго, защото се опасяват от поява на проблеми със сърцето, черния дроб, бъбреците (заради високите количества протеини) и намаляване на костната плътност.

Част от критиците на диетата я атакуват заради прекалено ниския прием на въглехидрати – според тях минимумът от който тялото се нуждае за да функционира нормално и без опасност за общото здраве са около 150 грама. Друга изходна точка за критиката е фактът, че за да работи пълноценно мозъкът се нуждае от глюкоза и най-добре е неин източник да са храни като зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, защото те по-ефективно се преработват до глюкоза. И според критиците на Аткинс още в зората на своята еволюция човекът е привикнал да консумира и усвоява въглехидрати от растения, и едва по-късно започва да консумира протеини, чиито източници са най-вече животински продукти.

По-умерените критици на Аткинс смятат, че единственото постижение на диетата му е намаляването на броя приемани калории, а като цяло тя е прекалено и ненужно рестриктивна дори към храни, които са нормални за здравословното хранене.

„Всичко в крайна сметка в тази диета опира до калориите, а не до въглехидратите...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.