zdrave.bg
Диета и отслабване
»хормонална диета
хормонална диетаХормоналната диета представлява програма в 3 етапа, създадена за да балансира хормоните, да подобрява здравето и хранителните навици и да улеснява отслабването както при мъжете, така и при жените.

Балансирането на хормоналните нива е ключът към успешното отслабване, пълноценния сън, по-добрия тонус през деня, живот без стрес и без чувство на потиснатост, твърди натуропатът и автор на хормоналната диета Наташа Търнър.

Хормоналната диета трае общо 6 седмици и започва с двуседмична фаза на детоксикация, през която се ограничават до минимум храните с най-голяма алергенност и способност да причиняват възпаление и/или мигрена.

През тази първа фаза се отслабва с 2 до 4 килограма, като това включва и загуба на телесни течности. След това отслабването ще продължи, но с по-бавни темпове – по 1 килограм на седмица.

През втория етап на диета постепенно се прибавят отстранените храни и се наблюдава за признаци на нетолерантност към някой от тях.

И накрая, през третата фаза към режима, се включват йога, аеробни и силови физически тренировки, които имат за цел да подобрят силата, издръжливостта и емоционалния баланс на желаещия да отслабне.

Ролята на хормоните в отслабването

Проучване, публикувано в авторитетното издание Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, показва директна връзка между нивата на контролиращите апетита хормони преди започване на диетата и евентуалното напълняване (т.нар. йо-йо ефект) след приключването й. Авторката на хормоналната диета не оспорва този факт, но предполага, че процесите на отслабване се контролират не само от хормоните на апетита, удоволствието и глада, а от ендокринната система като цяло.

Според нея, отслабването е в директна връзка с всички хормони в тялото: „Те контролират всеки негов аспект – от чувството за глад до скоростта на метаболизма и мястото на натрупване на телесните мазнини“. По този начин авторката обяснява и широкото разпространение на затлъстяването - тъй като 80%-90% от по-възрастните...




 
изпишете търсеното на латиница
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.