zdrave.bg
Диета и отслабване
»хормонална диета
хормонална диетаХормоналната диета представлява програма в 3 етапа, създадена за да балансира хормоните, да подобрява здравето и хранителните навици и да улеснява отслабването както при мъжете, така и при жените.

Балансирането на хормоналните нива е ключът към успешното отслабване, пълноценния сън, по-добрия тонус през деня, живот без стрес и без чувство на потиснатост, твърди натуропатът и автор на хормоналната диета Наташа Търнър.

Хормоналната диета трае общо 6 седмици и започва с двуседмична фаза на детоксикация, през която се ограничават до минимум храните с най-голяма алергенност и способност да причиняват възпаление и/или мигрена.

През тази първа фаза се отслабва с 2 до 4 килограма, като това включва и загуба на телесни течности. След това отслабването ще продължи, но с по-бавни темпове – по 1 килограм на седмица.

През втория етап на диета постепенно се прибавят отстранените храни и се наблюдава за признаци на нетолерантност към някой от тях.

И накрая, през третата фаза към режима, се включват йога, аеробни и силови физически тренировки, които имат за цел да подобрят силата, издръжливостта и емоционалния баланс на желаещия да отслабне.

Ролята на хормоните в отслабването

Проучване, публикувано в авторитетното издание Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, показва директна връзка между нивата на контролиращите апетита хормони преди започване на диетата и евентуалното напълняване (т.нар. йо-йо ефект) след приключването й. Авторката на хормоналната диета не оспорва този факт, но предполага, че процесите на отслабване се контролират не само от хормоните на апетита, удоволствието и глада, а от ендокринната система като цяло.

Според нея, отслабването е в директна връзка с всички хормони в тялото: „Те контролират всеки негов аспект – от чувството за глад до скоростта на метаболизма и мястото на натрупване на телесните мазнини“. По този начин авторката обяснява и широкото разпространение на затлъстяването - тъй като 80%-90% от по-възрастните...




 
изпишете търсеното на латиница
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.