zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета на Дюкан
диета на ДюканКакво представлява

Книгата за диетата на Дюкан от много години е бестселър във Франция, но сравнтелно отскоро диетата на Пиер Дюкан, наричана още кетогенна диета, привлече вниманието и на специалисти, и на читатели, търсещи отслабване. И това не е учудващо – според някои статистики, а и според кориците на последните издания, диетата на Дюкан е помогнала в отслабването на над 5 милиона французи. Дженифър Лопез и бразилският модел Жизел Бюндхен са след знаменитостите, които твърдят, че благодарение на тази бедна на калории, но богата на протеини, диета са свалили излишните килограми, натрупани през бремеността.

Диетата на Пиер Дюкан (Pier Dukan) е създадена преди повече от 10 години като начин за лечение на хора, страдащи от затлъстяване. Тя представлява комплекс от четири фази и спада към категорията на високопротеиновите нискокалорични диети. Не изисква стриктен контрол върху количеството приемана храна, нито пък върху броя поемани калории. Човек може да яде колкото желае, по всяко време на деня – стига храните да са основно със съдържание на протеини, особено в началото.

Именно протеините са във фокуса на диетата на Дюкан през всичките й четири етапа, заедно с овесените ядки, много вода и 20-минутни разходки всеки ден. Зеленчуци са разрешени във втората фаза, а след това и малки количества плодове и пълнозърнести храни.

Звучи познато – изискванията напомнят за първата диета на Аткинс. Спазващите диетата губят тегло бързо – почти по килограм на ден през първата фаза. Според Дюкан това помага за бързото придобиване на здравословни навици и мотивацията. Той обещава също така че усещането за глад ще изчезне след третия ден, но предупреждава, че при някои хора диетата може да доведе до запек, лош дъх, изсъхване на устата и лесна уморяемост – все последици, типични за високопротеиновите нисковъглехидратни диети.

Какво може да се яде

Първата фаза от диетата на Дюкан, наричана условно „Атака“, е доста проста: може да се ядат крехки протеини,...
 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.