zdrave.bg
Диета и отслабване
»средиземноморска диета
средиземноморска диетаКакво представлява

Някои диетолози определят именно средиземноморската диета, богата на полски култури и мононенаситени мазнини, за една от най-здравословните. От много време тя се асоциира с дълголетие и добро здраве на сърцето. Но освен това тя може да бъде и прекрасен начин за отслабване, стига да се яде с мярка.

Когато се говори за средиземноморска диета се има предвид региона на Южна Европа до Близкия изток. Преди над 50 години специалистите са забелязали, че хората, обитаващи посочения район са по-здрави и живеят дълъг и пълноценен живот – най-вече заради начина си на хранене, типа храни и начина на живот като цяло.

Средиземноморската кухня варира в различните райони, но навсякъде тя се базира на зеленчуци, плодове, маслини, бобови култури, пълнозърнести храни, зехтин, риба, както и малко млечни продукти и вино. Допълнително към нея трябва да се отчетат и специфичния начин на структуриране на деня – продължителен обяд, често последван от следобедна почивка (сиеста) и редовна физическа активност.

Редица изследвания показват, че контролираните като калории диетични планове, богати на полски култури, здравословни мазнини и крехки протеини, каквато е средиземноморската кухня, са много подходящ начин за отслабване. Наскоро публикувани в New England Journal of Medicine данни сочат, че средиземноморската диета може да е също толкова ефективна за намаляване на теглото колкото и редицата нискомаслени диети. За разлика от тях тя дава и нещо повече – възможност за подобряване на обмяната на веществата (метаболизма).

Натрупаните през годините данни доказват ползата на типичните за средиземноморската диета храни заедно с физическата активност за контрол върху теглото и при определени ограничения на калориите - за отслабване.

Заради своята нарастваща популярност и многократно доказван ефект средиземноморската диета е станала основа за други, подобни диети – например диетата Южен бряг, създадена от кардиолога д-р Артър Агатстън.

Други ползи от средиземноморския...




 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.