zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета зоната
диета зонатаКакво представлява

Освен заглавие на една от най-продаваните книги за диети, „Зоната” е мястото, според нейните последователи, където човек се чувства буден, отпочинал и пълен с енергия – част от предпоставките за успешно отслабване. Или поне така твърди проф. Бари Сиърс – основоположник на този хранителен режим и автор на книгата "Влизане в Зоната" (Enter The Zone). Подобно на останалите популярни книги за диети, тя предлага много повече от препоръки за отслабване. Според Сиърс и неговата книга, хранителен режим, съставен от 30% белтъчини, 30% мазнини и 40% въглехидрати, стимулира метаболизма и може дори да обърне развитието на болести като диабет, високо кръвно (хипертония) и сърдечни заболявания. Друго основно предимство на диетата са физическите упражнения, водещи до по-добра кондиция.

Зоната отрича напълно утвърдените класически разбирания за храненето, а именно, че хранителният режим трябва да бъде съставен предимно от въглехидрати и съответно да е беден на мазнини и белтъчини. Освен това Бари Сиърс твърди, че именно този съвременен тип на хранене е допринесъл за масовото разпространение на опасните за здравето хронични състояния като високо кръвно, диабет, сърдечносъдови заболявания и дори вероятно някои видове рак.

Какво може да се яде

Зоналната диета не препоръчва намаляване на калорийния прием, а изменения в качествения състав на храната, т.е. калориите трябва да идват от подходящи хранителни източници. Опростена версия на препоръките в книгата са:

Наличието на малки количества белтъчини във всяка порция (приблизително колко размера на дланта или една пилешка гърда) и във всяко похапване между основните хранения (веднъж в късния следобед и веднъж - късно вечер)
Подходящи въглехидратни храни с размер два пъти по-голям от порцията белтъчини – това включва зеленчуци и бобови растения, пълнозърнести храни и повече плодове.
Малко количество въглехидрати, ако сте предпочели да се храните с „неподходящи” такива – кафяв ориз, паста, папая...
 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.