zdrave.bg
Диета и отслабване
»френска диета
френска диета... просто трябва да се наслаждават на храната и напитките, но да не прекаляват с порциите. Свежите и сезонни подправки са горещо препоръчвани.

Френската диета препоръчва консумация на богато разнообразие от здравословни храни. Храненето е без никакви абсолютни забрани, а хората се насърчават да пробват нови рецепти, подправки и билки.

Копнеете да вкусите нещо сладко? Не се колебайте - няколко хапки или малка порция от любимата ви храна няма да навреди. Обичате да пиете вино вечер? Насладете му се, но не прекалявайте. Ако съумеете постепенно да намалявате размерите на порциите, дори няма да усетите, че ядете по-малко, е максимата на диетата.

Понякога е неизбежно човек да прегреши. И когато това се случи, се препоръчва кисело мляко - то е богато на калций и белтъчини.

Как работи диетата

Основният принцип, залегнал във френската диета, е насладата от храненето в спокойна обстановка. Съвременният начин на живот ни кара да ядем бързо и често дори „на крак”, което е напълно погрешно. Ако се забави темпото, с което ядем, дъвчем по-бавно и се наслаждаваме на всяка хапка, ще успеем и да отслабнем – и тази диета го доказва.

Какво смятат експертите

Факт е, че някои французойки също напълняват. И там броят на хората, страдащи от затлъстяване нараства. Ето защо името на диетата е спекулативно, смятат част от диетолозите.

В същото време някои от препоръките в диета попадат право в целта, единодушни са повечето специалисти - редовното ходене, умерените тренировки, консумацията на зеленчуци. Въпреки това грешно е да се смята, че лукът или шоколадът притежават магически качества да стопява мазнините.

Повечето експерти критикуват началната фаза на постене, защото според тях тя може и да доведе до отслабване, но няма необходимата хранителна стойност и не улеснява създаването на здравословни хранителни навици.

Някои специалисти са много критични към френската диета и смятат, че истинската причина, поради която много хора във Франция все пак са...




 
изпишете търсеното на латиница
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.