zdrave.bg
Алтернативна медицина
»медитация
медитация... проблеми като депресия, безпричинно безпокойство, болка, стрес и безсъние.

Тя може да бъде перфектното допълнение към съвременния начин на живот, тъй като успешно помага за справянето с хаотичното и забързано всекидневие на съвременния човек. Все повече проучвания в областта подкрепят това твърдение.

Освен това медитацията помага в понижаването на кръвното налягане и в борбата с хроничния стрес.

Какво сочат проучванията

Различните хора практикуват медитация поради голям брой здравословни проблеми. Въпреки това още не е напълно ясно какви точно промени настъпват в човешкото тяло по време на това състояние.

- Безпричинен страх и стрес: В редица проучвания различни техники на медитация са използвани за лечение на безпокойството. Въпреки че в много случаи се наблюдава известно облекчение, са необходими още доказателства за категорично общовалидно становище.

- Астма: Предварителни проучвания за употребата на трансцедентална медитация в лечението на астма показват положителни резултати.

- Фибромиалгия: Подобрение в състоянието на хора с фибромиалгия се наблюдава при практикуване на съзнателна медитация. Все пак натрупаните данни не се приемат за достатъчни за окончателно становище.

- Високо кръвно: Няколко проучвания показват, че редовното практикуване на медитация води до ефективно понижение на артериалното налягане при хора с хипертония.

Как да медитираме

Повечето техники на медитация изискват четири компонента:

- Тихо място: Повечето медитиращи предпочитат тихи и спокойни места. И с право - това е извънредно важно особено за хора, които тепърва навлизат в медитацията като метод. По-опитните обикновено могат да медитират и в доста шумна обстановка.
- Определена поза: Това изцяло зависи от техниката за избраната медитация.
- Концентрация: Тя е важна част от медитацията. При различните техники обектът на фокусиране е различен – определена дума, фраза или звук (мантра), дихателните...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.