zdrave.bg
Алтернативна медицина
»медитация
медитация... се базира на пълното осъзнаване и приемане на реалността. По време на съзнателната медитация се стремите да насочите цялото си внимание върху усещането за вдишване и издишване. Целта е да се фокусирате върху това, което се случва в настоящето без да реагирате или да правите каквито и да е заключения за това.

Тази техника ще ви научи да контролирате мислите и емоциите си в ситуации на прекомерен стрес и напрежение.

- Трансцедентална медитация (ТМ): Тя ще ви научи как да се концентрирате върху т.нар. мантра – звук, дума или фраза, които се повтарят многократно. По време на ТМ може да повтаряте мантрата както високо на глас, така и само „на ум“. Целта на техниката е да ви накара да се откъснете от обичайните си мисли и по този начин да се постигне отпускане. ТМ произхожда от Индия.

- Визуализация: Тя е начин на медитация, при който медитиращият се фокусира върху определен обект или място.

Как медитацията повлиява тялото

Смята се, че действието на медитацията върху човешкия организъм се реализира на подсъзнателно ниво, тъй като тя повлиява автономната нервна система. Последната е отговорна за регулацията на много от неволевите дейности в тялото като сърдечна дейност, дишане, храносмилане и изпотяване. Автономната нервна система се разделя на две части:

- Симпатиковата нервна система мобилизира тялото за действие. Когато човек изживява голям стрес, симпатиковата нервна система стимулира редица процеси в тялото, които са играли важна роля за оцеляването на индивида – сърдечната дейност и дишането се учестяват, кръвоносните съдове се свиват, а мускулите се стягат.

- Парасимпатиковата нервна система действа обратно на симпатиковата. Нейната стимулация активира храносмилането и чувството на спокойствие.

Медитацията повлиява именно тези две системи, като понижава симпатиковия тонус на нервната система и повишава парасимпатиковия.

Приложение

Медитацията може да бъде използвана в лечението на различни здравословни проблеми...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.