zdrave.bg
Алтернативна медицина
»акупунктура
акупунктураОбщ преглед

Акупунктурата е метод на лечение, познат на китайския народ още преди 2000 години. Днес тя обхваща група от процедури, които стимулират анатомични точки по тялото чрез разнообразни техники. Най-разпространената от тях е иглотерапията - пробождане на точно определени стратегически точки по кожата с тънки метални игли.

Въпреки че учените не могат все още да отговорят на въпросите точно как и защо акупунктурата действа, много проучвания доказват нейната полза в облекчаването на някои хронични здравословни състояния, съпровождани със силни болкови усещания, както и гаденето, причинено от химиотерапия.

Приложена самостоятелно, акупунктурата изглежда е ефективен метод на лечение на някои леки здравословни проблеми. В днешни дни тя се използва предимно в комбинация със съвременните методи на конвенционалната медицина - например някои лекари комбинират акупунктурата с болкоуспокояващи медикаменти, за да копират болката по време на и след операция.

Как действа акупунктурата

В основата на традиционната китайска медицина стои учението за Чи (Ци) – жизнена сила, която присъства непрекъснато както във всички живи същества, така и в неживите обекти, основна сила на всяко движение във вселената, било то физическо или умствено. Нарушения в равновесието на потока на Чи в човешкото тяло са основна причина за болестите, според древните китайци.

Жизнената сила на тялото се движи по точно определени енергийни пътища, наречени меридиани. Тези меридиани могат да бъдат достигнати от повърхността на тялото в приблизително 400 точки. Практикуващите акупунктура се стремят да възвърнат баланса на енергийния поток, като пробождат кожата с изключително тънки игли в тези точки, използвайки различни комбинации. Това стимулира тялото да лекува самó собствените си структури.

Как протича типичната сесия

Акупунктурната терапия обикновено включва лечебни процедури веднъж седмично или веднъж на две седмици. Обичайно са необходими 12 сесии.

Всяко...следва: аюрведа

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.