zdrave.bg
Алтернативна медицина
»хипноза
хипнозаОбщ преглед

Думата хипноза произлиза от гръцката дума hypnos -сън. Форми на хипноза, транс и състояния на променено съзнание са били използвани от много култури и цивилизации от древни времена. Основател на съвременното учение за хипнозата е австрийският лекар Франц Месмер, който е вярвал, че заболяванията се причиняват от нарушение в телесните течности, а това нарушение може да бъде коригирано единствено чрез пренасяне на магнитни сили от хипнотерапевта към пациента.

Действие и приложение в медицината

Механизмите, по които хипнозата работи, не са все още установени. Наблюдавани са промени в кожата, телесната температура и имунния отговор. Редица учени обясняват действието на хипнозата с това, че по време на това състояние се активират определени центрове на регулация в нервната система, които променят състоянието на ума и тялото.

Въпреки че хипнозата често се представя хумористично в медиите, тя може наистина да бъде ефективно придружаващо лечение за някои типове хора и състояния. Проучванията показват, че някои хора са значително по-податливи на хипноза от други.

Колкото човек е по-сигурен в ефективността на процедурата, толкова по-големи ползи от терапията може да извлече, твърдят редица експерти в областта. Хипнозата може да бъде разумен избор при лечението на хронични здравни състояния.

В ръцете на професионалист рискът от настъпване на каквито и да странични ефекти е минимален. Затова опитът дали този метод няма да помогне, поне със сигурност няма да навреди.

Хипнозата може да облекчи страданията на хора с хронична болка, свързана с редица патологични нарушения, вкл. рак. Използва се също при лечението на някои поведенчески разстройства. Освен това тя е ефективна в снемането на страха и напрежението преди операции. Баналното тензионно главоболие също може да бъде повлияно.

Стадии на хипноза

1. Първи стадий – лека хипноза. Характеризира се с лека сънливост и отпускане.
2. Втори стадий – средна хипноза (hypotaxia)....следва: хомеопатия

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.