zdrave.bg
Алтернативна медицина
»хипноза
хипнозаОбщ преглед

Думата хипноза произлиза от гръцката дума hypnos -сън. Форми на хипноза, транс и състояния на променено съзнание са били използвани от много култури и цивилизации от древни времена. Основател на съвременното учение за хипнозата е австрийският лекар Франц Месмер, който е вярвал, че заболяванията се причиняват от нарушение в телесните течности, а това нарушение може да бъде коригирано единствено чрез пренасяне на магнитни сили от хипнотерапевта към пациента.

Действие и приложение в медицината

Механизмите, по които хипнозата работи, не са все още установени. Наблюдавани са промени в кожата, телесната температура и имунния отговор. Редица учени обясняват действието на хипнозата с това, че по време на това състояние се активират определени центрове на регулация в нервната система, които променят състоянието на ума и тялото.

Въпреки че хипнозата често се представя хумористично в медиите, тя може наистина да бъде ефективно придружаващо лечение за някои типове хора и състояния. Проучванията показват, че някои хора са значително по-податливи на хипноза от други.

Колкото човек е по-сигурен в ефективността на процедурата, толкова по-големи ползи от терапията може да извлече, твърдят редица експерти в областта. Хипнозата може да бъде разумен избор при лечението на хронични здравни състояния.

В ръцете на професионалист рискът от настъпване на каквито и да странични ефекти е минимален. Затова опитът дали този метод няма да помогне, поне със сигурност няма да навреди.

Хипнозата може да облекчи страданията на хора с хронична болка, свързана с редица патологични нарушения, вкл. рак. Използва се също при лечението на някои поведенчески разстройства. Освен това тя е ефективна в снемането на страха и напрежението преди операции. Баналното тензионно главоболие също може да бъде повлияно.

Стадии на хипноза

1. Първи стадий – лека хипноза. Характеризира се с лека сънливост и отпускане.
2. Втори стадий – средна хипноза (hypotaxia)....следва: хомеопатия

 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.