zdrave.bg
Алтернативна медицина
»натуропатия
натуропатияОбщ преглед

Натуропатията е система за лечение, която се основава на схващането, че тялото притежава собствена вродена сила, отговорна за създаването, поддържането и възстановяването на здравето - когато човек попадне в здравословна среда на живот.

Натуропатичната медицина се осланя на лечението с природни средства като слънчева светлина, въздух и вода, заедно с използването на хранителни добавки, извлечени от естествено съществуващи растения и животни, за да се подобри цялостното здраве на човека. Хората, които възприемат и практикуват идеите на натуропатията, се наричат натуропати.

Вярвайки в изцеляващата сила на природата, ранните натуропати обичайно предписвали на своите пациенти хидротерапия (лечение с вода), за да лекуват техните заболявания. Днес практикуващите натуропатия хора използват много форми на комплементарната и алтернативна медицина, включително процедури като масажи, акупунктура, физически упражнения, както и цялостни промени в начина на живот.

Освен че тялото има свойството само да се лекува, натуропатите вярват, че лечението трябва да стане по най-внимателния и най-малко инвазивен начин, защото това гарантира най-голям успех.

Приложение в медицината

Повечето съвети на натуропатите са полезни за следване: човек е добре да спортува редовно, да се храни с полезни храни, да откаже цигарите, да се наслаждава на заобикалящите го красоти на природата.

Все пак твърдения като това, че хидротерапията отнема отровите от тялото и подобрява имунната система, са меко казано несериозни и могат да се окажат дори опасни, ако са отговорни за забавянето на лечението на болестта. И само, защото един продукт се определя като природен (натурален), това не означава, че той е напълно безопасен.

Какво сочат проучванията

Подобно на хомеопатията, ефективността на натуропатията в много случаи също остава недоказан. До този момент са проведени твърде малък брой сериозни клинични проучвания, свързани с натуропатията като цялостен...



следва: пилатес

 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.