zdrave.bg
Алтернативна медицина
»традиционна китайска медицина
традиционна китайска медицинаТрадиционната китайска медицина е система за лечение, водеща началото си от древната китайска философия (таоизма). Тя се основава на вярването, че тялото се крепи от деликатен баланс на две противоположни сили: ин и ян. Ин символизира студените, бавни и пасивни принципи на живота, докато ян символизира топлите, активни и силни действия. Здравето на човек се постига чрез поддържане на правилно равновесие между двете сили.

Нарушаването на този баланс води до нарушение в потока на кръв и вътрешна жизнена енергия (чи), които текат по определени линии, наречени меридиани. За да възстановят потока на жизнена енергия по меридианите (респ. здравето) практикуващите китайска медицина използват един или комбинация от следните методи на лечение:

• акупунктура, Су-джок терапия и терапия с вендузи;
• китайски билки;
• масажи и манипулации;
• чи гонг – метод на лечение, който чрез фокусиране и концентрирани бавни движения се задейства свободната циркулация на чи.

Су-джок терапията е древен метод на лечение, който се извършва чрез прилагане на топлина, отделена от изгарянето на билката мокса в акупунктурна точка. Вендузотерапията представлява поставянето на затоплени вендузи върху различни части на тялото. Вендузите представляват чаши с по-тясно гърло. Тъй като въздухът в тях постепенно изстива и от това неговият обем намалява, се получава леко изтегляне на кожата и подкожието, което стимулира притока на кръв.

В днешни дни китайските билки се произвеждат под формата на таблетки, капсули и пудри. По-рядко можете да бъдат открити в сурово състояние. Съществуват повече от 2000 лековити китайски билки.

Основи на традиционната китайска медицина – човекът като екосистема

Според древно китайско поверие законите, които управляват природата, също важат за човешкия живот. Човекът се разглежда като индивидуална екосистема, свързана с по-голямата екосистема – природа.

Целта на китайската медицина е да поддържа естествена хармония. Хармонията и дисхармонията – здравето...



следва: хипноза

 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.