zdrave.bg
Алтернативна медицина
»рейки
рейкиДумата рейки произлиза от две японски думи – rei, което означава „вселена“, „дух“ и „душа“, и чи, което означава „универсална жизнена енергия”. Както останалите източни алтернативни методи на лечение, така и рейки цели да възвърне равновесието на енергия в тялото и по този начин да подобри здравето.

Последователите на рейки смятат, че лечението посредством ръце може да повлияе благоприятно на организма, като възстанови баланса на чи в него.

По време на процедурата пациентът е напълно облечен и седи или лежи в покой. Ръцете на лечителя са поставени в близост или върху тялото на пациента. Съществуват между 12 и 15 различни позиции на ръцете при рейки. При установяване на правилната позиция на ръцете те се задържат, докато лечителят усети потока от енергия да спре или да се забави. Обичайно това отнема от 2 до 5 минути.

Освен тази популярна техника се използва и друга, при която пациентът и практикуващият не са в допир един с друг.

Подложени на това лечение, част от хората съобщават за появата на дълбоко чувство на отдих и отмора след процедурите. Друга част пък описват затопляне, гъделичкане, сънливост и чувство на освежаване.

Действие и приложение на рейки

Рейки се използва най-често за повлияване на стрес, хронична болка, възстановяване от анестезия, гадене (особено поради химиотерапия), както и с цел подобряване на общото здравословно състояние.

Подобно на останалите алтернативни методи на лечение чрез докосване, рейки терапията дължи своето действие на свойството си да релаксира тялото. Съществуват малко доказателства за ефикасността на рейки в лечението на по-горе изброените заболявания. Ето защо зависи изцяло от вас дали да пробвате рейки като допълнение към вашето лечение, предписано от лекар.

Какво сочат проучванията

Рейки е набеждаван за метод на лечение на много заболявания и състояния. Въпреки това тази процедура не е все още обстойно проучена и затова липсват каквито и да е научни доказателства. Едно единствено проучване...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.