zdrave.bg
Алтернативна медицина
»медитация
медитацияОбщ преглед

С термина медитация всъщност се означава група от техники, чиито корени водят началото си от източните общества и духовни традиции. Днес много хора използват медитацията с цел подобряване на здравословното състояние на тялото и духа.

По време на медитацията човек фокусира вниманието си върху своето дишане или върху повтарянето на дума, фраза или звук, за да потисне потока на мисли, който нормално съпътства будното съзнание. Смята се, че медитацията води до състояние на физически отдих, психическо спокойствие, понижена тревожност и равновесие на тялото и духа. Практикуването на медитация може да повлияе реакцията към различни стресови стимули. По този начин човек научава как да контролира своите емоции и мисли в напрегнати ситуации.

Медитацията може да се практикува самостоятелно или като част от цялостен подход за постигане на хармония между тялото и духа, обикновено съвместно с йога или тай чи. Веднъж щом се научите да медитирате, може да го правите самостоятелно без чужда помощ.

Техники за медитация

Съществуват няколко различни подхода за медитация. За да изберете кой от тях е най-подходящия за вас, е необходимо да се консултирате със специалист, който въз основа на индивидуалните ви особености и предпочитания ще ви насочи към подходящата техника.

- Аналитична медитация: Медитиращият се опитва да разбере по-дълбокото значение на обекта, върху който се фокусира.

- Дихателна медитация: Този подход включва съсредоточаване на вниманието върху акта на дишане – върху всяко вдишване и издишване, които се съпровождат съответно от повдигане и отпускане на гръдния кош. По време на тази техника може да дишате дълбоко и бавно през носа или леко да присвиете устни, така че да усетите струята въздух, която напуска устата ви по време на издишване.

- Съзнателна медитация: При този подход медитиращият осъзнава всички свои чувства и мисли, но ги вижда „отстрани“, като отдалечени – без емоция или реакция.

Техниката...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.