zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Натурални лекове за възпалено гърло



Натурални лекове за възпалено гърло

здраве.bg

Възпалението на гърлото се развива в резултат на увреждане на чувствителните мембрани по задната му стена. Най-честите причинители на това неприятно състояние са бактериите и вирусите. Докато бактериалната инфекция не бива да се подминава, а да се лекува активно – с предписания от специалист, вирусните заболявания – най-често настинка и грип, могат да бъдат облекчени и в домашна обстановка. И все пак преди да предприемете самолечение добре е да се консултирате със своя лекар.

Чесън

Чесънът е растение, което притежава многобройни лечебни свойства, включително антибактериално и антивирусно действие. Освен това чесънът съдържа витамин C – антиоксидант и стимулатор на имунната система. Най-вече поради тази причина различни по манталитет народи са внедрили в културата си тази ценна храна.

Ефективността на чесъна в лечението на възпаленото гърло се дължи на съдържащите се в него антивирусни агенти. Може да се консумира в сурово или сготвено състояние. Освен специфичния му мирис не се наблюдават други странични ефекти.

Лют червен пипер

Ефективността на лютия червен пипер е известна на много народи от дълбока древност. Съставката капсаицин, придаваща характерния лютив вкус на подправката, е причина и за антивирусното й действие. В случай, че страдате от възпалено гърло, причинено от вирусна инфекция, добавете лют червен пипер към смес от сол и лимонов сок и с получения разтвор изплакнете устата си. По този начин ще отстраните полепналата по стените на гърлото слуз и ще облекчите болката, твърдят специалисти. Течността не трябва да се поглъща, а да се жабури, след което да се изплюе. Ако вкусът й не ви понася, добавете мед и ванилия.

Лимон

Той е и много богат на витамин C. Лимонената киселина притежава способността да разтваря и отстранява налепите по гърлото, типични за вирусната инфекция. Витамин C пък подсилва имунната система, с което допринася за справянето с вирусите.

За да подобрите вкусовите качества на лимоновия сок, може...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.