zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аутизмът при децата: как да разпознаем симптомитеАутизмът при децата: как да разпознаем симптомите

фото: wikipedia

Как да се ориентираме и да подходим правилно към детето с аутизъм.

здраве.bg

Аутизмът засяга, според различните методи на статистика, между едно на 80 и едно на 240 деца. Той се среща до 4-5 пъти по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

Всеки, който е гледал филма „Рейнмън” с Дъстин Хофман в главната роля, вече може да се счита за преминал основния аудио-визуален курс за разпознаване на симптомите на аутизма. Този филм обаче е уникален най-вече с начина, по който Хофман перфектно изиграва ролята на аутист савант (от френски idiot savant – нещо като „идиот гений”), когото Том Круз постоянно използва.

Но не всички пациенти с аутизъм са толкова гениални, дори и в една посока, колкото героя в „Рейнмън”. Аутизмът е неврологично заболяване, което започва да се проявява в ранна детска възраст. Симптомите при децата с аутизъм стават видими още преди навършването на 3-годишна възраст. Децата-аутисти се изолират от групата на връстниците си заради слабите си комуникативни умения, неспособността за социални контакти и повтарящите се поведенчески нагласи.

Как да разпознаем симптомите при децата с аутизъм

Аутизмът засяга когнитивните функции на мозъка, при които има дисхармония в синапсите поради химически дисбаланс. Това е едно от трите когнитивни разстройства в аутистичната група като другите две са синдрома на Аспергер и PDD-NOS (общо разстройство на развитието без друга характеристика).

Има различни мнения за причините за възникване на аутизма и единодушие все още не е постигнато по нито една от гледните точки. Някои специалисти отдават аутизма на генетични предпоставки, други – на родилни дефекти. Някои теории са по-крайни като например идеята, че аутизмът може да се причини от различни ваксини.

Симптомите на децата с аутизъм стават видими още през първите 6 месеца и обикновено включват дефицити в социалните взаимоотношения, неспособност за комуникация и повтарящо се еднообразно поведение.

Диагностициране на аутизма в ранна възраст

Аутизмът при бебетата се открива чрез поведенческите симптоми, които...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.