zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аутизмът при децата: как да разпознаем симптомите



Аутизмът при децата: как да разпознаем симптомите

фото: wikipedia

Как да се ориентираме и да подходим правилно към детето с аутизъм.

здраве.bg

Аутизмът засяга, според различните методи на статистика, между едно на 80 и едно на 240 деца. Той се среща до 4-5 пъти по-често при момчетата, отколкото при момичетата.

Всеки, който е гледал филма „Рейнмън” с Дъстин Хофман в главната роля, вече може да се счита за преминал основния аудио-визуален курс за разпознаване на симптомите на аутизма. Този филм обаче е уникален най-вече с начина, по който Хофман перфектно изиграва ролята на аутист савант (от френски idiot savant – нещо като „идиот гений”), когото Том Круз постоянно използва.

Но не всички пациенти с аутизъм са толкова гениални, дори и в една посока, колкото героя в „Рейнмън”. Аутизмът е неврологично заболяване, което започва да се проявява в ранна детска възраст. Симптомите при децата с аутизъм стават видими още преди навършването на 3-годишна възраст. Децата-аутисти се изолират от групата на връстниците си заради слабите си комуникативни умения, неспособността за социални контакти и повтарящите се поведенчески нагласи.

Как да разпознаем симптомите при децата с аутизъм

Аутизмът засяга когнитивните функции на мозъка, при които има дисхармония в синапсите поради химически дисбаланс. Това е едно от трите когнитивни разстройства в аутистичната група като другите две са синдрома на Аспергер и PDD-NOS (общо разстройство на развитието без друга характеристика).

Има различни мнения за причините за възникване на аутизма и единодушие все още не е постигнато по нито една от гледните точки. Някои специалисти отдават аутизма на генетични предпоставки, други – на родилни дефекти. Някои теории са по-крайни като например идеята, че аутизмът може да се причини от различни ваксини.

Симптомите на децата с аутизъм стават видими още през първите 6 месеца и обикновено включват дефицити в социалните взаимоотношения, неспособност за комуникация и повтарящо се еднообразно поведение.

Диагностициране на аутизма в ранна възраст

Аутизмът при бебетата се открива чрез поведенческите симптоми, които...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.