Витамин С на първо място е витамин за сърцето
здраве.bg
Дискусията за ползата и вредата на витамин С при хората, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, се води отдавна. Данните от последните изследвания, публикувани в Journal of the American College of Cardiology показват, че витамин С понижава риска от инсулт.
Учени от Harvard School of Public Health смятат, че жените, които всеки ден употребяват повече от 360 мг витамин С, попадат в групата с понижен риск. За тях възможността за развитие на сърдечно-съдови заболявания се намалява с около 30%.
Според професор Осганиан, автор на изследването, включването на добавки, съдържащи витамин С, във всекидневното меню в комбинация със здравословния начин на живот и употребата (при необходимост) на определени лекарства оказва ефективна помощ при профилактиката на коронарните сърдечно-съдови заболявания.
Ученият е категоричен, че хората на възраст 30-35 години (именно тогава рискът от появата на сърдечно-съдови заболявания е най-голям), които се придържат към определен режим на хранене, доставящ повече витамин С на организма, са по-малко склонни към развитието на такива заболявания.
Интересен е също фактът, че рискът от появата на тези болести се намалява с повече от 27% в случаите на употреба на добавки с витамин С, а не при увеличаването на продукти, богати на този витамин, показват още данните от изследванията.
Това не означава, че може да се злоупотребява с количеството на приемания витамин С . Дневната доза според повече специалисти не бива да превишава 500 мг, защото в противен случай могат да възникнат алергични реакции.
“Не трябва да се забравя още, че витамин С ще ви помогне да предотвратите сърдечно-съдовите болести, само ако вече сте се отказали от големите количества алкохол и кафе, както и от цигарите”, напомнят американските учени.(а)