zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аутизмът при децата: как да разпознаем симптомите



Аутизмът при децата: как да разпознаем симптомите

фото: wikipedia

Как да се ориентираме и да подходим правилно към детето с аутизъм.

здраве.bg

... започват да се проявават на около шестмесечна възраст. Американският диагностичен наръчник на психическите заболявания например включва списъци със симптоми и детето трябва да отговаря на поне шест от посочените, за да бъде диагностицирано с аутизъм. Сред симптомите са и вече описаните по-горе, както и обсесивна фиксация към предмети или части от тях.

Има няколко диагностични параметри за откриването на аутизма като зиагностичната скала за наблюдение на аутизма (ADOS), която се базира на заключения след общуване с детето.

Детските специалисти и педиатрите се опитват да диагностицират заболяването като наблюдават поведението на детето и го сравняват с клинично приетите симптоми за децата с аутизъм. Прави се преглед и на историята на развитието на детето. Поведението и когнитивните умения се оценяват.

В редки случаи диагностицирането на аутизма може да се окаже трудно, ако пациентите имат други психиатрични или невротични заболявания като депресия или маниакална депресивна психоза, тъй като симптомите се припокриват. Правят се клинични изследвания за потвърждаване наличието на генетични фактори.

Лечение, прогноза и регулация на аутизма при децата

Освен детето с аутизъм, което изпитва силен стрес от състоянието си, семейството също трябва да се справи с много голямо напрежение. Поради това членовете на семейството и най-вече родителите на детето трябва да минат през специални консултации, на които да се научат как да се справят със ситуацията по начин, който да не накърни функционирането или качеството на живот както на детето с аутизъм, така и на цялото семейство.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.