zdrave.bg
Алтернативна медицина
»хомеопатия
хомеопатияОбщ преглед

Хомеопатията е система за лечение, разработена от немския лекар Самуел Ханеман през 1796 г. Ключов момент в нея е убеждението, че всеки човек притежава форма на енергия, наречена витална сила, която има свойството да лекува тялото. Когато тази сила е нарушена или не се намира в равновесие, се развиват различните заболявания.

Действие и приложение

Целта на хомеопатията е да стимулира самолечението на тялото, като това обичайно става чрез приема на много малки количества от хомеопатични лекарства. Те са съставени въз основата на две убеждения:

• Лекуване на подобното с подобно. Когато се дадат в големи количества на здрави хора някои растения, животински продукти или минерални вещества причиняват появата на различни симптоми. Но когато се приемат в много по-ниски концентрации при болни хора, същите вещества теоретично могат да излекуват същите симптоми.

• Силно разредени концентрации. Според хомеопатията веществата лекуват заболяванията най-ефективно, когато те са силно разредени (обикновено това става в алкохолен разтвор или вода) до състояние, когато почти нищо не е останало от първоначалната субстанция.

Хомеопатичните лекарства се предлагат под формата на течности, таблетки и капсули. Лечението може също да включва промени в хранителния режим, физически упражнения и други корекции в начина на живот на болния.

Напоследък хомеопатичната медицина стана доста популярна и у нас. Въпреки това все още няма правдоподобни доказателства от клинични изпитвания, които доказват нейната ефективност. Направените до този момент клинични проучвания са малко на брой и с твърде противоречиви резултати. Като цяло по-голямата част от учените намират теориите, върху които се базира хомеопатичното лечение, за малко вероятни и трудни за потвърждаване. Тези фактори възпират хомеопатията да бъде изцяло приета от конвенционалната медицина.

Все пак съществуват някои доказателства за ефективността на хомеопатията при следните заболявания:

• остра...следва: масаж

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.