zdrave.bg
Алтернативна медицина
»хипноза
хипноза... Човек чувства тежест в тялото, трудности с говора. Мисловната дейност е забавена, неясна. Наблюдава се т.нар. спонтанна и внушена каталепсия – моментна загуба на чувствителността и волевото съкращение на мускулите.
3. Трети стадий – дълбока хипноза. През тази фаза е възможно внушението на халюцинации. Пациентът може да изпадне в анестезия (пълна загуба на чувствителността). Именно в тази фаза от хипнозата се използва в лечението на различни заболявания с различен успех.

Какво сочат проучванията

Стрес: Няколко скорошни проучвания показаха, че хипнозата намалява стреса и безпокойството. Това важи в пълна сила за хора, които очакват хирургическа интервенция или дентална манипулация. Хората, предварително подложени на хипноза, са значително по-спокойни и по-малко разколебани преди операцията.

Поведенчески промени: Хипнозата е била използвана за лечение на свързани с поведението състояния като определени фобии, някои видове безсъние, нощно напикаване при деца и отказване от тютюнопушене. Необходими са обаче още проучвания, за да се потвърди или отхвърли действието на хипнозата в терапията на поведенческите разстройства.

Борба с болката: Националният институт за здравето на САЩ се позовава на доказателства, които подкрепят ефективността на хипнотерапията в лечението на хронични болкови състояния, свързани със злокачествени заболявания, синдрома на дразнимото черво, проблеми в долночелюстната става и някои видове главоболие.

Тензионно главоболие: Нови проучвания показват, че хипнозата може да се използва и в облекчаването на болката при тензионно главоболие. Необходимо е провеждането на допълнителни клинични проучвания в подкрепа на тази теза. Няма преки доказателства обаче, че нейната ефективност е съпоставима с тази на болкоуспокояващите медикаменти, използван в традиционното лечение на този вид главоболие.

Рискове и странични ефекти

В ръцете на добре професионалист хипнозата не крие сериозни рискове и не води...



следва: хомеопатия

 
изпишете търсеното на латиница
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.