zdrave.bg
Диета и отслабване
»палео-диета
палео-диета... , бобови растения, картофи, преработени мазнини и останалите храни, които са се появили в резултат на земеделския труд.

Ако все пак искате да задоволите поне отчасти влечението си към сладкото, може да опитате суров мед и палмова захар, но в ограничени количества.

Някои версии на палео-диетата насърчават постенето, консумацията на сурови храни и забраняват дори доматите и патладжана. Други пък позволяват по-голям избор, включително преработени масла от някои плодове и ядки – например ленено масло и зехтин.

Как работи диетата

Поддръжниците на палео-диетата твърдят, че хората генетично са програмирани да се хранят така както и своите далечни прародители от каменната ера, т.е. векове преди селскостопанската революция. Според тях по този начин се понижава рискът от развитие на редица хронични заболявания - затлъстяване, диабет, сърдечносъдови болести и др.

Палео-диетата е богата на крехки меса, животински продукти и растителни храни, които съдържат фибри, белтъчини и течности, които задоволяват нуждите на организма, контролират нивата на кръвна захар и предпазват от развитие на наднормено тегло и диабет тип 2.

Не е задължително да ядете по този начин през цялото време. Достатъчно е това да става в 80% от случаите.

Диетата препоръчва извършването на редовна физическа дейност, подобно на нашите прародители, които несъмнено са били много по-активни от съвременния homo sapiens.

Какво смятат експертите

Диетолозите също насърчават консумацията на свежи плодове и зеленчуци, крехки меса, както и ограничаването на захарта, солта и рафинираните храни. Освен тях обаче днес има и много други, които доказано са здравословни - нискомаслените млечни продукти, бобовите растения, пълнозърнестите храни. Те са богати на хранителни вещества и са се превърнали в задължителен компонент на здравословното и разнообразно хранене.

Недостатък на палео-диетата, според част от специалистите, е и липсата на разнообразие, което превръща режима в труден за спазване...




 
изпишете търсеното на латиница
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.