zdrave.bg
Бременност
»Седмици 35-40
Седмици 35-4035-та седмица

За вашето бебе: Височината му достига 51 см и вече тежи над 2,8 кг. Неговите бели дробове са почти напълно развити, но ако се роди през тази седмица най-вероятно ще бъде поставено в инкубатор. Все още няма достатъчно запаси от мазнини, за да пази телесната си температура постоянна извън майчината утроба.

За бъдещите майки: До този момент сте наддали може би около 11-13 кг и може да изпитва известни неудобства, да не спите добре. Психиката се натоварва от очакването на първите признаци на раждането.

Препоръки за седмицата: Сега е моментът да си набавите дрехите и останалите неща, които ще са необходими за първите няколко седмици след раждането – и на вас и на бебето.

36-та седмица

За вашето бебе: То е позиционирано в корема ви с главата. Често се упражнява да мига. Мозъкът му продължава бързо да се развива.

За бъдещите майки: Матката ви е пораснала значително през изминалите няколко дни и сега подпира най-долните ви ребра. След тази седмица е добре да посещавате своя лекар веднъж седмично. Често ще се чувствате на двете крайности – крайно уморени или кипящи от енергия. Възможно е да се оплаквате от засилващи се болки в гърба, тежест в областта на корема, запек, киселини или дискомфорт в таза и кръста.

Препоръки за седмицата: Започнете да зареждате хладилника и фризера с храна, която лесно може да се приготви - в първите дни след раждането няма да имате нито време, нито желание за готвене.

37-та седмица

За вашето бебе: То е около 53 см високо, измерено от главата до пръстите на краката, и тежи около 3 кг. Закръгля се с всеки изминал ден, а кожата му става все по-розова на цвят и се изглажда. Главата следва да се намира вече по-долу от тялото.

За бъдещите майки: Матката ви вече почти не увеличава своите размери. Около 37-та седмица вашият лекар вероятно ще огледа таза ви, за да оцени прогреса на бременността.

Препоръки за седмицата: В случай...
 
изпишете търсеното на латиница
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.