zdrave.bg
Бременност
»Седмици 31-34
Седмици 31-3431-та седмица

За вашето бебе: Височината му от главата до пръстите възлиза на 45 см и тежи около 1,57 килограма. Вместо да усеща вибрации, намиращите се във вътрешното му ухо нервни окончания са устроени така че да различават и възприемат звуци от познати гласове и музика.

За бъдещите майки: Матката сега изпълва по-голямата част от корема ви, а вие сте наддали значително на тегло.

Препоръки за седмицата: Упражнявайте се върху дишането си и правете упражнения, които ви успокояват.

32-та седмица

За вашето бебе: Бебето ви е високо около 48 см от главата до пръстите и тежи почти 1,8 килограма. То запълва почти цялата кухина на матката и вече трудно изпълнява каквито и да е движения. Под нежната му набръчкана кожа се образува слой подкожна мастна тъкан. Бебето се учи да диша и да отваря очите си.

За бъдещите майки: Въпреки че до този момент най-вероятно сте посещавали своя лекар по един път месечно, сега е добре да правите това всяка втора седмица, а през последния месец дори и по-често – всяка седмица. Болките в гърба и схващанията на краката продължават да ви тормозят. Вие дори може да забележите коластра, изтичаща от вашата гърда. Коластрата представлява жълтеникава течност, която предхожда появата на майчиното мляко.

Препоръки за седмицата: За да се чувствате по-добре, не забравяйте да консумирате много течности, да повдигате често краката си, да лежите на лявата си страна и да носите еластични чорапи.

33-та седмица

За вашето бебе: Височината му достига 49 см, а теглото му варира около 2 кг. През следващите няколко седмици то ще порасне доста и ще увеличи своето тегло с един път и половина през последните 7 седмици. Вече се движи значително по-малко, защото свободното пространство прогресивно намалява. Нормално то е заело следното положение: колената му са сгънати, брадичката е опряна до гръдния кош, ръцете и краката му са кръстосани.

За бъдещите майки: Матката...следва: Седмици 35-40

 
изпишете търсеното на латиница
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.