zdrave.bg
Бременност
»признаци и симптоми
признаци и симптомиСимптомите, които не бива да пренебрегвате в никакъв случай

Шансовете да не се сблъскате с поне един проблем, характерен за бременността, са наистина минимални. Защото почти всяка бъдеща майка изпитва рано или късно и в различна степен симптоми като гадене, сутрешно неразположение и чувство на умора. Промените, през които преминава вашето тяло, се развиват толкова бързо, че нерядко е трудно да се различи нормалното от тревожното.

По-долу ще представим кратък списък с най-често срещаните тревожни симптоми на бременността, при които незабавно трябва да потърсите помощ от вашия лекар. В случай, че не се чувствате добре или смятате, че нещо не е наред с вас или вашето бебе, не се предоверявайте на себе си и потърсете незабавно лекарска помощ.

Диабет на бременността

• Кога да се притесняме?

Съвсем нормално е по време на бременността да се чувствате по-жадни от всякога и да уринирате по-често от обичайното. Въпреки това, ако тези оплаквания са силно изразени, това може да бъде един от първите симптоми на гестационния диабет. Вероятността се увеличава, ако вашият плод е с големи размери.

• Как да постъпим?

Потърсете лекарска помощ, за да измерите нивата на глюкоза в урината и кръвта, а при съмнение най-вероятно ще бъдете подложени на глюкозо-толерантен тест. При положителен резултат и навременно взети мерки гестационният диабет може да бъде контролиран с помощта на диета или медикаменти, предписани от лекар.

• Незабавно потърсете медицинска помощ в случай,

че симптомите са на лице и принадлежите към рискова категория – например, ако сте с наднормено тегло, преди сте родили голямо бебе или ваш близък роднина страда от диабет.

Безсъние

• Кога да се притесняваме?

Нормално е по време на бременността да изпитвате известни проблеми със съня, но ако се чувствате постоянно уморени и сте променили коренно начина си на хранене, може да става въпрос за нещо по-сериозно. Депресията по време на бременността може да бъде сериозен...
 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.