zdrave.bg
Бременност
»признаци и симптоми
признаци и симптомиСимптомите, които не бива да пренебрегвате в никакъв случай

Шансовете да не се сблъскате с поне един проблем, характерен за бременността, са наистина минимални. Защото почти всяка бъдеща майка изпитва рано или късно и в различна степен симптоми като гадене, сутрешно неразположение и чувство на умора. Промените, през които преминава вашето тяло, се развиват толкова бързо, че нерядко е трудно да се различи нормалното от тревожното.

По-долу ще представим кратък списък с най-често срещаните тревожни симптоми на бременността, при които незабавно трябва да потърсите помощ от вашия лекар. В случай, че не се чувствате добре или смятате, че нещо не е наред с вас или вашето бебе, не се предоверявайте на себе си и потърсете незабавно лекарска помощ.

Диабет на бременността

• Кога да се притесняме?

Съвсем нормално е по време на бременността да се чувствате по-жадни от всякога и да уринирате по-често от обичайното. Въпреки това, ако тези оплаквания са силно изразени, това може да бъде един от първите симптоми на гестационния диабет. Вероятността се увеличава, ако вашият плод е с големи размери.

• Как да постъпим?

Потърсете лекарска помощ, за да измерите нивата на глюкоза в урината и кръвта, а при съмнение най-вероятно ще бъдете подложени на глюкозо-толерантен тест. При положителен резултат и навременно взети мерки гестационният диабет може да бъде контролиран с помощта на диета или медикаменти, предписани от лекар.

• Незабавно потърсете медицинска помощ в случай,

че симптомите са на лице и принадлежите към рискова категория – например, ако сте с наднормено тегло, преди сте родили голямо бебе или ваш близък роднина страда от диабет.

Безсъние

• Кога да се притесняваме?

Нормално е по време на бременността да изпитвате известни проблеми със съня, но ако се чувствате постоянно уморени и сте променили коренно начина си на хранене, може да става въпрос за нещо по-сериозно. Депресията по време на бременността може да бъде сериозен...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.