zdrave.bg
Бременност
»Седмици 5-8
Седмици 5-85-та седмица

За вашето бебе: Ембрионът на бъдещото дете е все още незначителен по размери. Неговите сърце, мозък, гръбначен стълб, мускули и кости тепърва започват да се развиват. Плацентата, която в последствие ще го изхранва и амниотичният сак, който осигурява благоприятна среда за развитие, са също така в процес на образуване.

За бъдещите майки: Вероятността, да не почувствате каквито и да е промени в себе си, е голяма. Някои ранни симптоми на бременността включват:

• гадене,
• „сутрешно” неразположение (въпреки че може да трае през целия ден),
• сърбеж или парене в областта на гърдите,
• увеличаване на ареолите,
• нужда да уринирате по-често,
• и лесна уморяемост.

Препоръки за седмицата: Най-добре е да посетите своя гинеколог възможно най-рано, след като сте открили, че сте бременна. Добрите предродилни грижи са най-добрият начин да се уверите, че и вие и вашето бебе сте добре.

6-та седмица

За вашето бебе: Ембрионът придобива вид на попова лъжичка. Неговите размери се увеличават постепенно. През тази седмица се формират наченките на очите и крайниците и често при проведено ултразвуково изследване може да се усетят сърдечни пулсации. В периода между 17-ия и 56-ия ден на своето развитие ембрионът е особено поддатлив на фактори, които могат да нарушат нормалното му развитие!

За бъдещите майки: Възможно е да сте качили някой килограм, въпреки че ако страдате от сутрешно неразположение, нормално би било да сте леко отслабнали. Сега е моментът, когато започвате да забелязвате известни промени в тялото си: дрехите започват да ви стягат около ханша, вашите бедра и гърди може да се увеличават. При изследване на малкия таз лекарят ви ще забележи промяна в големината на матката.

Препоръки за седмицата: Осигурете си добри пренатални навици – хранете се здравословно и приемайте витамини, специално пригодени за бременни. Приемането на фолиева киселина е изключително важно през този период,...следва: Седмици 9-12

 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.