zdrave.bg
Бременност
»Седмици 5-8
Седмици 5-85-та седмица

За вашето бебе: Ембрионът на бъдещото дете е все още незначителен по размери. Неговите сърце, мозък, гръбначен стълб, мускули и кости тепърва започват да се развиват. Плацентата, която в последствие ще го изхранва и амниотичният сак, който осигурява благоприятна среда за развитие, са също така в процес на образуване.

За бъдещите майки: Вероятността, да не почувствате каквито и да е промени в себе си, е голяма. Някои ранни симптоми на бременността включват:

• гадене,
• „сутрешно” неразположение (въпреки че може да трае през целия ден),
• сърбеж или парене в областта на гърдите,
• увеличаване на ареолите,
• нужда да уринирате по-често,
• и лесна уморяемост.

Препоръки за седмицата: Най-добре е да посетите своя гинеколог възможно най-рано, след като сте открили, че сте бременна. Добрите предродилни грижи са най-добрият начин да се уверите, че и вие и вашето бебе сте добре.

6-та седмица

За вашето бебе: Ембрионът придобива вид на попова лъжичка. Неговите размери се увеличават постепенно. През тази седмица се формират наченките на очите и крайниците и често при проведено ултразвуково изследване може да се усетят сърдечни пулсации. В периода между 17-ия и 56-ия ден на своето развитие ембрионът е особено поддатлив на фактори, които могат да нарушат нормалното му развитие!

За бъдещите майки: Възможно е да сте качили някой килограм, въпреки че ако страдате от сутрешно неразположение, нормално би било да сте леко отслабнали. Сега е моментът, когато започвате да забелязвате известни промени в тялото си: дрехите започват да ви стягат около ханша, вашите бедра и гърди може да се увеличават. При изследване на малкия таз лекарят ви ще забележи промяна в големината на матката.

Препоръки за седмицата: Осигурете си добри пренатални навици – хранете се здравословно и приемайте витамини, специално пригодени за бременни. Приемането на фолиева киселина е изключително важно през този период,...



следва: Седмици 9-12

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.