zdrave.bg
Бременност
»Седмици 26-30
Седмици 26-3026-та седмица

За вашето бебе: Неговият слух е почти напълно развит. Когато реагира на звуци, идващи от заобикалящата среда, неговият сърдечен пулс се ускорява. Бебето дори може да се движи ритмично с музиката. Белите му дробове продължават да нарастват на размери, но все още са недоразвити. През този период се появяват мозъчни вълни, идентични с тези на новородено.

За бъдещите майки: Може да усещате лека болка в ребрата, резултат от растежа на бебето и избутването напред на гръдния кош. Този натиск може да ви причинява проблеми с храносмилането и киселини. Дори може да усещате лека болка в долната част на корема - в следствие от разтягането на матката.

27-та седмица

За вашето бебе: Дължината му възлиза на около 25 см и тежи малко повече от 900 грама. Ръцете му вече са доста активни, а мускулните координации с тях са добре развити, така че то може да поставя палец в устата си - смученето на палеца го успокоява и подсилва мускулатурата на бузата и долната челюст. Вашето бебе вече дори може да плаче.

За бъдещите майки: Възможно е да се появят стрии - в следствие на нарастващата матка. По-голямата част от бременните са качили до момента между 7 и 10 кг. С наддаването някои движения и запазването на равновесието понякога се превръщат в трудна задача.

Препоръки за седмицата: По време на последния триместър трябва да се консултирате със своя лекар относно акта на раждане. Вече е време да знаете достатъчно за предродилните признаци и през какъв интервал от време трябва да настъпват контракциите, за да отидете в болница (ако сте решили да раждате там). Вече сигурно сте си изготвили ясен план за това, което ще правите след като родите. Ако не – направете го!

28-та седмица

За вашето бебе: То е дълго малко над 25 см от главата до таза, а общата му дължина възлиза на 40 см. Тежи около 1,1 кг. Наблюденията показват, че, нормално развито, вашето бебе извършва мозъчна дейност, подобна на тази през...следва: Седмици 31-34

 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.