zdrave.bg
Бременност
»Седмици 9-12
Седмици 9-129-та седмица

За вашето бебе: Дължината на ембриона през тази седмица варира от 2,3 см до 3 см. Ръцете и краката са по-дълги от преди, а пръстите могат да бъдат леко подути в областта, където се оформя дланта. През този период вратът продължава да се развива и главата се изправя значително. Бебето вече почва да раздвижва своето тяло и крайници. Това може да бъде наблюдавано по време на ултразвуково изследване. Въпреки това вие най-вероятно няма да чувствате тези движения.

За бъдещите майки: Матката продължава да расте, което се усеща като увеличение на талията. Тази промяна обаче не е драстична и затова другите хора трудно биха забелязали, освен ако не им споделите. До този момент вашето тегло не се е увеличило много (ако изобщо сте наддали - в случай, че страдате от неразположение до непоносимост към храна, лошо храносмилане, гадене, кисилини, подуване и спазми в областта на корема). Колебанията в настроението и сприхавостта, подобно на тези при предменструалния синдром, са често срещано явление през тази седмица.

Препоръки за седмицата: Консумирайте големи количества храна, съдържаща калций, например сирена, сардини, броколи, млечни продукти и др., за да си осигурите необходимия калций за правилното развитие на бебешките зъби и кости.

10-та седмица

За вашето бебе: Поздравления! Ембрионът вече се е превърнал в плод (фетус). Той наподобява малка скарида, която е не по-голяма от 4,3 см на дължина от главата до таза и тежи не повече от 6 грама. Очите са покрити с кожа, която по-нататък ще се отдели. За да бъдете спокойни, трябва да знаете, че повечето физически малформации (дефекти), ако такива настъпят, са се случили или ще се случат до края на тази седмица, така че най-критичният момент за развитието на вашето бебе е вече зад гърба ви. Това обаче не бива да ви отпуска, защото процесите на развитие на интелигентността и поведението ще продължат до края на бременността.

За бъдещите майки: Възможно е все...следва: Седмици 13-16

 
изпишете търсеното на латиница
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.