zdrave.bg
Бременност
»Седмици 21-25
Седмици 21-2521-та седмица

За вашето бебе: То прогресивно натрупва мазнини - за да съумява да поддържа температурата на своето тяло нормална. Скоростта на растеж се забавя леко, но органните системи (например храносмилателната) продължават да се развиват интензивно. Зачатъците на постоянните зъби почват да се формират.

За бъдещите майки: Матката започва да запълва частта от коремната кухина над нивото на пъпа. Най-вероятно сте наддали с 4-6 кг от началото на бременността.

Препоръки за седмицата: Започнете да събирате информация за неща, които ви предстоят след раждането. Ако всичко е наред с бременността, това е период на относително спокойствие.

22-та седмица

За вашето бебе: С всяка изминала седмица неговите мускули стават все по-силни. Веждите и миглите му са вече напълно оформени. Плодът реагира на звук, ритъм и мелодия – може да се опитате да му попеете или поговорите. След раждането то вече ще е свикнало с гласа ви и по-лесно ще се успокоява, като го чуе.

За бъдещите майки: Матката продължава да расте, но въпреки това коремът ви не е толкова голям че да пречи на всекидневните ви занимания. Вече се чувствате отлично – без станалото обичайно сутрешно неразположение и главоболие. Все още може периодично да имате схващания и подуване на краката (най-вече на ходилата).

Препоръки за седмицата: За да намалите схващанията, яжте повече храни, съдържащи калций. Най-добре е преди да заспите да изпиете чаша прясно мляко или да хапнете богата на калий храна (грейпфрут, портокал, банан). Ако все пак кракът ви се схване, опитайте да вдигнете пръстите си нагоре и назад към лицето, като същевременно окажете натиск на коляното.

23-та седмица

За вашето бебе: Тялото продължава да наваксва на размери спрямо главата и бебето почти придобива пропорциите на новородено. Въпреки това кожата му все още изглежда набръчкана - плодът трябва още да расте. Космите, които покриват тялото му, понякога през този период...следва: Седмици 26-30

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.