zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да разчитаме показателите на кръвните изследвания



Как да разчитаме показателите на кръвните изследвания

здраве.bg

Със сигурност всеки човек някога си е правил кръвни изследвания. Още повече, че те са задължителни по закон поне веднъж в годината и следва за това да получавате направление от своя личен лекар.

Какво обаче означават цифрите, кога има повод да смятаме, че нещо не е наред и какво следва да се направи в такъв случай.

Общи кръвни изследвания
За тях най-често се взима кръв от пръста с цел определяне на някакво кръвно заболяване или възпалителен процес. Ето и значението на цифрите и буквите в листа с получените резултати:

RBC - с тези букви се обозначават еритроцитите (червените кръвни телца). В един милилитър кръв трябва да се съдържат от 3,8 до 5,8 милиона еритроцити. Ако те са по-малко, това е признак за анемия. В такъв случай лекарят трябва да проследи следващия показател –

HGB – хемоглобина, т.е. белтъка, съдържаща се в еритроцитите. Ако той е нисък (по норма е 120-160 грама на литър за жените и с около 20 г/л повече за мъжете), може да се говори за анемия в следствие на недостиг на желязо. Ниското ниво на хемоглобина възпрепятства и съсирването на кръвта и затова може да доведе до силни кръвотечения. Ако той е в повишено количество, става дума за хронична левкоза – доброкачествено заболяване на кръвта.

НСТ. Това са тромбоцитите, които участват в съсирването на кръвта. По норма те трябва да бъдат от 350 до 500 хиляди в 1 мл кръв. Пониженото им съдържание свидетелства за повишено кръвотечение, склонност към образуване на синини и признак за някои кръвни заболявания.

WBC са левкоцитите (белите кръвни телца). По норма те трябва да бъдат 3,5-10 хиляди в 1 мл. Намаляването или увеличаването на тяхното количество са признак за различни възпалителни процеси в организма, които трябва да се установят чрез допълнителни изследвания и прегледи.

Limph - лимфоцитите трябва да бъдат до 30% от...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.