zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да разчитаме показателите на кръвните изследванияКак да разчитаме показателите на кръвните изследвания

здраве.bg

... общото количество на левкоцитите. Превишаването на нормата може да бъде признак за туберкулоза. Значителна нарастване на лимфоцитите се наблюдава при лимфолевкоза, но окончателните изводи могат да бъдат направени само от специалист след провеждането на допълнителни изследвания.

ЕОЗ (еозинофили) - ако те са повече от 5%, това означава, че човекът може да страда от някаква алергия.

СУЕ - скоростта на утаяване на еритроцитите по норма не трябва да надвишава 17-18 мм в час. Ако еритроцитите са утаяват със скорост по-висока от 20 мм в час, това е признак за възпаление.

Биохимичен анализ
Ако общите кръвни изследвания покажат някакви отклонения от нормата, се назначава биохимичен анализ. При него кръвта се взима от вената и то сутрин на гладно. Биохимията показва: как работят черният дроб, бъбреците, промените във водно-солевия обмен и баланса на микроелементите (калций, калий и т.н.)

Глюкоза - нейната норма е 3,50-5,80 мм на 1 литър кръв. Повишеното й ниво свидетелства за вероятност от захарен диабет или нарушения в толерантността към глюкозата. В този случай трябва да се направи консултация с ендокринолог.

Урея и остатъчен азот - тези вещества остават в кръвта след филтрацията на течностите през бъбреците. Нормата на уреята е 2,5-8,3 мм на литър. Превишаването на нормата свидетелства за проблеми в отделителната работа на бъбреците и нарушения във филтрацията - уреята са задържа, в резултат на това се извършва натравяне на организма, което провокира развитието на някои заболявания – например артрит в следствие на подагра.

Креатинин - нормата на този показател варира от 44 до 106 мм на 1 литър и свидетелства за функционирането на бъбреците. Ниските нива на креатинин провокират развитието на бъбречна недостатъчност.

Холестерол - той е признак за интензивността на обмяната на веществата. Неговата норма е 2,6-6,7 мм на 1 литър. Високият холестерол...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 

more news

 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.