zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Количеството на левкоцитите е свързано с риска от високото кръвноКоличеството на левкоцитите е свързано с риска от високото кръвно

Увеличението на белите кръвни телца покачва риска от сърдечно-съдови усложнения, сочи изследване.

23 май 2007, здраве.bg

Увеличаването на количеството на левкоцитите е показател за наличието на сърдечно-съдово заболяване при пациентите с високо артериално налягане, което може да е следствие от хронично възпаление, съобщават италиански изследователи, цитирани от Ройтерс.
“Резултатите от проведеното изследване показват, че пациентите с хипертензия и увеличено количество на левкоцитите имат по-висок риск от сърдечно-съдови усложнения в бъдеще и вероятно се нуждаят от по-енергична профилактика чрез оптимален контрол на артериалното налягане”, отбелязва доктор Джузепе Скилачи (Giuseppe Schillaci).
Учените от университета на Перуджа са анализирали данните на 1617 пациенти с хипертония, които не са имали сърдечно-съдови заболявания в началото на изследването.
За 4,9 г. наблюдение при 146 пациенти са били регистрирани остри прояви на сърдечно-съдови заболявания, сред тях 38 случая на миокард и 6 - на внезапна смърт.
Честотата на сърдечно-съдовите инциденти е варирала от 1,2 % при пациенти с най-ниско ниво на левкоцити до 2,3% при пациенти с най-високо ниво.
Авторите на изследването подчертават, че след отчитането на такива фактори като възраст, диабет и систолично артериално налягане, увеличаването на количеството на левкоцитите остава независим показател за сърдечно-съдови заболявания.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.