zdrave.bg
Бременност
»Седмици 13-16
Седмици 13-1613-та седмица

За вашето бебе: Сега размерът на напълно формираният плод може да бъде съпоставен с размера на праскова. Неговата глава е все още несъразмерно по-голяма спрямо тялото, въпреки че през този период тялото започва да наваксва. Всъщност през тези дни бебето започва да расте с бързи темпове. Лицето му започва да придобива човешки вид. Пръстите се отграничават ясно един от друг, а лактите и китките вече са се оформили. Външните полови органи стават видими. Червата се разполагат вече на своето правилно място.

За бъдещите майки: Матката е пораснала значително. Тя почти изцяло изпълва таза и започва видимо да разширява корема. На пипане най-вероятно се усеща като нежна и мека топка. Започва периода на най-усилено наддаване на тегло, а бъдещата майка буквално кипи от енергия.

Препоръки за седмицата: Не се учудвайте, ако вашият партньор се чувства пренебрегнат заради бременността - той не е подложен на същите физически промени като вас. Трябва да намерите начин да съпреживявате заедно вълненията – и положителните емоции и страховете около бебето заедно. Предложете му например да отидете заедно на поредния преглед при гинеколога.

14-та седмица

За вашето бебе: И през тази седмица то продължава да расте бързо. Неговите уши, намиращи се преди на врата, променят своето местоположение и вече са на своето обичайно място – от двете страни на главата. Шията се издължава и брадичката става по-издадена напред. Характерните белези на лицето и уникалните отпечатъци на пръстите са развити. Бебето започва да реагира на стимули, идващи от външната среда.

За бъдещите майки: Вече най-вероятно сте сменили почти изцяло своя гардероб и се обличате в дрехи, предназначени за бременни. Кожата и мускулите ви започват да се разпъват, за да се нагласят към растежа на бебето. Често е възможно да се оплаквате от запек, защото хормоните на бременността намаляват перисталтиката.

Препоръки за седмицата: Опитайте се да избегнете...следва: Седмици 17-20

 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.