zdrave.bg
Бременност
»Седмици 1-4
Седмици 1-41-та и 2-та седмица

За вашето бебе: През този период бебето ви е все още само запланувано. Въпреки че е объркващо да се говори за бременност още преди зачеването, специалистите ще изчисляват предстоящия термин въз основа на последния ви менструален цикъл преди бременността. Ето защо тези две седмици са фактически периодът от 14 дни преди същинското зачеване.

За бъдещите майки: В началото на менструалния цикъл физиологично започват да зреят в яйчниковия фоликул около 30 яйцеклетки. От тях само една успява да узрее, след което фоликулът се пука и тя стига до фалопиевите тръби, където става процесът на оплождане. Той се нарича овулация и настъпва ок. 14 дни преди края на цикъла. Именно тогава е моментът, когато жената е готова за зачеване и затова, ако желаете да забременеете, това е времето. Една яйцеклетка е годна за оплождане само в периода до 12-24 час след овулацията. Това е една от причините, поради която (при други нормални условия) жената има средно статистически около 20% шанс да забременее.

Препоръки за седмицата: Добре е да посетите гинеколог, който ще определи риска от генетични заболявания, опасности от страна на околната среда и промени в начина си на живот, които трябва да направите, за да износите едно здраво бебе. Най-важното, което в този ранен период трябва да знаете, е препоръчителният прием на фолиева киселина в доза 400 микрограма (0,4 милиграма) на ден няколко месеца преди зачеването. В редица случаи тази препоръка намалява вероятността от поява на дефекти на нервната система.

3-та седмица

За вашето бебе: Поздравления! Във вас живее един малък ембрион, чийто размери може би не отговарят на представите ви – бъдещото бебе в третата седмица е не повече от главата на топлийка. Ембрионът по това време представлява групичка от около 100 клетки, които обаче бързо се размножават. Външният пласт от клетки ще се превърне в плацента, а вътрешният ще образува бъдещия плод.

За бъдещите майки: най-вероятно...следва: Седмици 5-8

 
изпишете търсеното на латиница
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...

Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.