zdrave.bg
Бременност
»Седмици 9-12
Седмици 9-12... известно главоболие, раздразнителност и умора - заради хормоналните промени, които се случват в тялото. Бременните най-често са наддали на тегло в рамките на 1,5 до 2,5 кг. Понякога бъдещите, които съпреживяват трепетите около третия месец на бременността, също може да изпитат нередки болки в областта на корема, чести промени в апетита, гадене и да наддадат няколко килограма.

Препоръки за седмицата: Повечето жени по време на бременността получават стрии по корема, гърдите, бедрата или задните части. За съжаление тези белези няма да изчезнат, но ще избледнеят значително след това. Въпреки дръзките реклами на много козметични продукти стриите не намаляват от тяхната употреба. Появата им зависи най-вече от еластичността на кожата ви. За да ги избегнете или намалите тяхната поява, специалистите препоръчват да не увеличавате теглото си твърде рязко и твърде много – още повече че затова няма и причина.

Какво се случва във вас?

До края на третия месец тялото на бебето ви е напълно оформено. То има ръце, крака, пръсти и ходила и може дори да отваря своите юмруци и уста. Ноктите на ръцете и краката започват да се развиват, а външната част на ухото придобива характерния си вид. Появяват се и наченки на зъби. Половата система също се развива през този период, въпреки че на ултразвук все още е трудно да се определи пола на плода. Кръвообръщението и пикочната система работят, черният дроб образува жлъчка.

В края на третия месец бебето е дълго около 10 см (от главата до таза) и тежи около 30 грама.

Вероятността за спонтанен аборт след третия месец намалява значително, защото най-критичното време от развитието на плода е отминало.



следва: Седмици 13-16

 
изпишете търсеното на латиница
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.