zdrave.bg
Бременност
»Седмици 5-8
Седмици 5-8... за да се избегнат дефекти на нервната система. Спрете цигарите и алкохола (ако не сте го направили до сега).

7-та седмица

За вашето бебе: ембрионът увеличава размерите си драстично през тази седмица, добивайки размери около 1 см на дължина от главата до таза. Зачатъците на долните крайници започват да приличат на малки перки на риба, а на ръцете и краката се оформят плоскости, където в последствие ще се развият пръстите. Сърцето и белите дробове продължават своето развитие, както и очите, ноздрите, червата и апендиксът. Главният мозък и гръбначният стълб започват да се развиват от невралната тръба.

За бъдещите майки: Все още никой не може да забележи промените във вашата външност. Освен вас. Твърде вероятно е още да изпитвате сутрешно гадене, както и другите симптоми на ранната бременност. В повечето случаи има и известно напрежение в гърдите.

Препоръки за седмицата: За да избегнете стомашния дискомфорт, не оставяйте стомаха си празен. Винаги дръжте нещо малко за ядене под ръка, защото се препоръчва да хапвате често, но по малко (а не само 3 пъти на ден). Включете повече белтъчини в диетата си, за да избегнете понижаване на кръвната захар.

8-та седмица

За вашето бебе: Ембрионът логично увеличава своите размери. Клепачните гънки, ушите и носът започват да се формират именно през този период. Ръцете увеличават своята дължина и се прегъват в лакътя. Местата, къдете ще се образуват пръстите на ръцете и краката, придобиват назъбен вид.

За бъдещите майки: Матката, която преди е била с размерите на юмрук, сега вече е с големината на грейпфрут. Възможно е да почувствате напрежение, схващане и дори болка в долната част на корема, но няма място за притеснение – в повечето случаи това е нормално и се получава в резултат на контракциите на матката по време на бременността. Консултирайте се с лекар, ако контракциите се съпровождат от вагинално кръвотечение.

Препоръки за седмицата: Леки упражнения, които...



следва: Седмици 9-12

 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.