zdrave.bg
Бременност
»Седмици 35-40
Седмици 35-40... че родите по-ранно от термина, си пригответе две чанти за престоя в болницата (ако сте решили да раждате там) - едната предназначена за вас (там пъхнете всичко, което може да ви потрябва), в другата сложете принадлежностите за бебето, които искате да са ви под ръка веднага след раждането.

38-та седмица

За вашето бебе: То е високо около 53 см, измерено от главата до пръстите на краката, и тежи около 3,1 килограма. Изчезва по-голямата част от космите по тялото му (наречени лануго), както и белият повърхностен слой, наречен вермикс. Растежът му се забавя, но мастната тъкан под кожата му става повече. То вече е почти готово за живот извън майчината утроба.

За бъдещите майки: Вероятно вашите килограми вече са спрели да нарастват. Въпреки това чувството на дискомфорт продължава да се засилва. Няма да чакате още дълго – 95% от бебетата се раждат в периода от две седмици около термина.

39-та седмица

За вашето бебе: То е високо около 54 см и тежи малко повече от 3,3 кг. Мускулите на ръцете и краката му са се развили достатъчно добре и то продължава да се упражнява да диша. Главата му е позиционирана надолу в майчиния таз, а това улеснява вашето дишане.

За бъдещите майки: Вероятно се чувствате “доста обемна”. Матката запълва таза ви, както и по-голямата част от корема, избутвайки вътрешните органи нагоре. Центърът ви на равновесие се е преместил и затова е нормално да сте по-тромава от всякога.

Препоръки за седмицата: Следете за признаци, предшестващи раждането, но не се обсебвайте от тази мисъл. Няколко разлики как да различавате лъжливите предродилни контракции от истинските:

• Болките при лъжливите родителни мъки обикновено са концентрирани в долната част на корема, докато истинските най-често започват ниско в областта на гърба и се разпространяват по целия корем.
• Истинските контракции се усилват с течение на времето.

40-та седмица

За вашето бебе: Неговата дължина си остава около...




 
изпишете търсеното на латиница
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.