zdrave.bg
Остеопороза
»медикаменти
медикаменти• В България се предлагат практически всички съвременни хормонални препарати за заместително лечение в климактеричната възраст. Част от тях се заплащат частично от Здравноосигурителната каса.

• За профилактика и лечение на остеопорозата се използват и други видове медикаменти. Едни от тях са т.нар. бифосфонати. Те са особено ефективни както в предпазването от загуба на костно вещество, така и в лечението на вече настъпила остеопороза.

Бифосфонатите са неорганични химични вещества, блокиращи мощно костното разграждане. Тези препарати са въведени в клиничната практика от около 15 г., като за това време са натрупани много данни от редица достоверни клинични проучвания, показващи блестящ ефект не само по отношение на костната плътност във всички части на костта, но и по отношение на риска от счупвания.

Смята се за доказано и че бифосфонатите предпазват статистически значимо от счупвания на периферни кости и гръбначни прешлени и то след употреба от 3 г., като увеличават не само костната плътност, но и подобряват качеството на костта.

Засега са познати таблетни форми, които се прилагат всекидневно или 1 път седмично, както и разновидности, предвидени за венозно приложение. Последните намират по-широко приложение при лечението на костни метастази в онкологията.

Според научните данни бифосфонатите могат да се комбинират успешно и с хормоналното лечение, като ефектът е двойно увеличаване на костната плътност.

Проблем при бифосфонатите е липсата на ефективност по отношение на субективните оплаквания в климактерична възраст, както и невъзможността за повлияване на симптомите от страна на пикочно-половата система. Така тези медикаменти са идеално средство за предпазване от остеопороза и фрактури при жени с противопоказания за хормонално лечение, както и при тези пациентки (и лекари), които имат резерви към хормоните.

Бифосфонатите могат да се прилагат и при мъже с риск или доказана остеопороза.

Медикаментите от този клас имат някои странични ефекти...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.