zdrave.bg
Остеопороза
»последици
последициЧесто костната болест се проявява за първи път с пукване на ребро при обстоятелства, които не са рискови за кости с нормална плътност - например при силна прегръдка, кашлица или друга минимална травма.

Промените в костната тъкан се проявяват най-рано в гръбначния стълб и неговите прешлени. Налице са болки в гърба и кръста с хроничен характер, които се засилват при физическо натоварване. Най-често отзвучават след почивка. Постепенно започва смачкване на прешлените главно в гръдната и поясната област. Особеното е, че това смачкване не е свързано с травма в областта на гръбнака. Това състояние непрекъснато прогресира и постепенно започва намаляване на ръстта. С времето височината на тялото може да се скъси с 10 см. Възрастната жена получава характерна стойка, известна като “вдовишка гърбица”.

Болката, деформациите на скелета и намаляването на ръстта водят до намалена трудоспособност и всекидневна активност, а съответно и до сериозни психо-емоционални последствия. Тези събития водят неизбежно до загуба на независимостта на индивида и до рязко влошаване на качеството на живот.

Най-тежките прояви на остеопорозата са безспорно костните фрактури на различни места в скелета. Счупванията могат да са обусловени от травма, но също така могат и да са спонтанни (т.е. без видима причина). Най-често се засягат телата на прешлените на гръбначния стълб, костите на предмишницата и шийката на бедрената кост.

Над 70% от счупванията на бедро или на прешлен се дължат на остеопорозата. Фрактура на прешлени става често с минимална травма от падане, при повдигане на тежък предмет или дори само при кашляне. Счупват се най-често долните гръдни и поясните прешлени. Обичайно след счупване болката е силна и болният определя точно мястото на счупването. Често болката се разпространява към корема и към слабините.

Раздвижването на гръбнака предизвиква болка. Болният лежи на гръб със свити колене и тазобедрени стави. Продължителното стоене или седнало положение...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.