zdrave.bg
Остеопороза
»причини при мъжете
причини при мъжетеПричината за развитието на остеопороза при мъжете също е хормонална - намаляване на количеството тестостерон. Неговото производство по естествен път се влошава с течение на възрастта. В зависимост от нея, недостатъчното производство може да доведе до отклонения в мускулното развитие и развитието на костната система, недоразвити гениталии и по-слабо изразени мъжки полови белези.

Тестостеронът е хормон от групата на андрогените (мъжки полови хормони), който оказва най-голямо влияние върху нормалния растеж и развитие на мъжките полови и репродуктивни органи. Той подпомага развитието на вторичните полови характеристики - мускулатура, костна маса, разпределение на мастната тъкан по тялото, разпределение на окосмяването, увеличаване на гръкляна и задебеляване на гласните струни.

В допълнение, нормалните нива на тестостерон поддържат тонуса, чувството за жизненост, плодовитостта и сексуалното влечение.

Тестисите произвеждат тестостерон, регулирани от комплексна верига от сигнали, която започва от мозъка. Тази верига е хипоталамус – хипофиза – полови жлези (гонади).

Хипоталамусът е част от мозъка и регулира функцията на хипофизната жлеза чрез хормоните, които се образуват в него. Хипофизната жлеза от своя страна регулира функциите на всички жлези с вътрешна сектрция в организма, вкл. и на тестисите. Нормално тестисите произвеждат 4-7 мг тестостерон дневно.

Производството на тестостерон нараства бързо и бурно през пубертета и намалява доста рязко след 50-годишна възраст (до 20-50% от максималното ниво на 80-годишна възраст).

Изследванията показват, че мъже с наднормено тегло, диабет или високо кръвно налягане са 2 пъти по-предразположени към ниски нива на тестостерона.

Тестостеронов недостиг (хипогонадизъм) може да е налице още от раждането на мъжа (вроден, конгенитален) или да е развит по-късно (придобит). Той може да се класифицира по разположение на причината по протежение на хипоталамо-хипофизно-гонадната ос:

• Първичен...следва: последици

 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.