zdrave.bg
Остеопороза
»диагностициране
диагностициранеСъвременната медицина разполага с лесни и удобни методи за определяне на костната плътност, при това с много висока точност. Това се осъществява с апарати, наречени остеодензитометри. Изследването е бързо, лесно и напълно безболезнено. Нарича се остеодензитометрия. Чрез него костната плътност се сравнява с млад на млад здрав човек и се оценява отклонението спрямо нея. При това изследване се изследва параметър, който се нарича минерална костна плътност(МКП). В зависимост от МКП има:

• нормална коста плътност;
• ниска костна маса (остеопения) - МКП е от 1 до 2,5 стандартни отклонения под тази на младия здрав организъм;
• остеопороза - МКП е повече от 2,5 стандартни отклонения;
• тежка остеопороза - МКП е много под 2,5 стандартни отклонения и има една или повече фрактури.

Рискът от счупвания се увеличава с намаляването на МКП. При остеопения той е средно 2 пъти по-висок от стандартния. При остеопороза рискът от фрактури вече е 4-5 пъти по-висок. Изследванията показват, че половината от жените над 50 години имат намалена костна маса или развита остеопороза.

Остеодензитометрията е практически безвреден метод на изследване. Въпреки това се препоръчва следващото изследване да се извърши след една година, по възможност на същия апарат.

Ултразвуковото определяне на костната маса е нов метод, който предлага потенциална възможност за избягване на йонизиращата радиация при остеодензитометрията.

В допълнение към инструменталното изследване на костната плътност, костната маса може да бъде оценена чрез серийни измервания на ръста. Измерването на ръста и сравняването с максималната височина може да подпомогне предполагаемата диагноза. Остеопороза вероятно е налице у пациентки, чийто ръст е намалял с повече от 2,5 см. и при които клиничната картина съответства на тази диагноза.

При необходимост, за допълване на диагнозата се оценяват и някои биохимични показатали - по-специално т.нар. костни маркери. Те отразяват промените...




 
изпишете търсеното на латиница
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.