zdrave.bg
Остеопороза
»диагностициране
диагностициранеСъвременната медицина разполага с лесни и удобни методи за определяне на костната плътност, при това с много висока точност. Това се осъществява с апарати, наречени остеодензитометри. Изследването е бързо, лесно и напълно безболезнено. Нарича се остеодензитометрия. Чрез него костната плътност се сравнява с млад на млад здрав човек и се оценява отклонението спрямо нея. При това изследване се изследва параметър, който се нарича минерална костна плътност(МКП). В зависимост от МКП има:

• нормална коста плътност;
• ниска костна маса (остеопения) - МКП е от 1 до 2,5 стандартни отклонения под тази на младия здрав организъм;
• остеопороза - МКП е повече от 2,5 стандартни отклонения;
• тежка остеопороза - МКП е много под 2,5 стандартни отклонения и има една или повече фрактури.

Рискът от счупвания се увеличава с намаляването на МКП. При остеопения той е средно 2 пъти по-висок от стандартния. При остеопороза рискът от фрактури вече е 4-5 пъти по-висок. Изследванията показват, че половината от жените над 50 години имат намалена костна маса или развита остеопороза.

Остеодензитометрията е практически безвреден метод на изследване. Въпреки това се препоръчва следващото изследване да се извърши след една година, по възможност на същия апарат.

Ултразвуковото определяне на костната маса е нов метод, който предлага потенциална възможност за избягване на йонизиращата радиация при остеодензитометрията.

В допълнение към инструменталното изследване на костната плътност, костната маса може да бъде оценена чрез серийни измервания на ръста. Измерването на ръста и сравняването с максималната височина може да подпомогне предполагаемата диагноза. Остеопороза вероятно е налице у пациентки, чийто ръст е намалял с повече от 2,5 см. и при които клиничната картина съответства на тази диагноза.

При необходимост, за допълване на диагнозата се оценяват и някои биохимични показатали - по-специално т.нар. костни маркери. Те отразяват промените...
 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.