zdrave.bg
Остеопороза
»що е остеопороза
що е остеопорозаОстеопорозата е заболяване на костната система, характеризиращо се с ниска костна маса и промени в микроструктурата на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костите и склонност към фрактури (счупвания). Тъй като отначало процесът напредва бавно и незабележимо, остеопорозата сполучливо е наречена тихия крадец. Особено засегнати са гръбнака, китката, бедрото, таза и горната част на ръката. Заболяването протича безсимптомно и едва в напреднал стадий, обикновено когато вече има остеопорозна фрактура, болният разбира за своето тежко страдание. След първата фрактура рискът от следващи остеопорозни фрактури рязко се увеличава.

Принципно устройство на костната система

В човешкото тяло има повече от 200 кости, всяка от които е с точно определена функция.

Костите се делят на дълги, къси и плоски. Дълги са костите на мишницата и предмишницата, бедрото и подбедрицата. Къси кости са прешлените на гръначния стълб, костите на китката и на ходилото. Костите на черепа са плоски. Във вътрешността на късите и плоските кости през целия живот на човек се намира червен костен мозък, който произвежда всички видове кръвни клетки. Освен това там се зараждат и костните клетки.

Костната тъкан спада към т. нар съединителна тъкан. Тя е съставена от клетки и междуклетъчно вещество. Клетките, изграждащи костната тъкан са основно три вида.

Т.нар. остеобласти са клетките, които изграждат костната тъкан. След като узреят тези клетки се превръщат в т. нар. остеоцити, които са неактивни. Третия вид клетки се наричат остеокласти. Тяхната функция е да разграждат костната тъкан.

Междуклетъчното вещество е изградено от органична и неорганична част. Органичната част е съставена предимно от белтъци (протеини - главно белтъка колаген). Протеините са свързани в сложни съединения с въглехидратни компрекси и образуват така наречените протеогликани, които от своя страна образуват матрицата на костта. Неорганичната част на костите...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.