zdrave.bg
Остеопороза
»физическа активност
физическа активностТя в никакъв случай не означава единствено упражняване на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност – ходене пеша, домакинска работа, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез смяна на заседналия начин на живот с всекидневни физически упражнения.

Заседналият начин на живот е свързан с намаляване на костната маса. Упражненията за отслабване стимулират остеобластите за изграждане на ново костно вещество. Наблюденията показват, че физическите упражнения провокират нарастването на мускулната маса , а оттук – и това на костната маса. Ползата от упражненията е налице единствено когато физическата активност е постоянна. При жени в менопауза след системни упражнения за отслабване в продължение на 22 месеца се отчита повишаване на костната плътност на лумбалните(поясните) прешлени с над 6%. Ползата от физическите упражнения се изразява в поддържане на костната маса, увеличаване на мускулната сила и координация. В сравнение с техните връстници, активно спортуващите имат до 10% по-висока костна плътност.

Рискът от падания се увеличава с напредване на възрастта. Заболяванията и сетивните нарушения, които могат да провокират падане, трябва да бъдат лекувани. Медикаментите, които нарушават силата и координацията, следва да се избягват, ако това е възможно. Повечето от паданията, които водят до фрактури на бедрото, стават вкъщи. Битовата обстановка трябва да бъде съобразена с риска от падане.

Най-важното е да се запомни, че обездвижването води до намаляване на калция в костите. Физическите упражнения са също толкова важни, както и правилния хранителен режим.

Изследвания показават, че упражненията могат не само да предотвратят остеопорозата, но и да я лекуват. Важно обаче е да се знае кои да се правят, и как да се изпълнявате правилно – нещо, за което е най-добре да се направи консултация с личния лекар и специалист.

Упражненията могат да забавят минералната загуба в костите, да помогнат за поддържането на...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.