zdrave.bg
Остеопороза
»физическа активност
физическа активност... стойката, да подобрят здравословното състояние като цяло и така да намалят и риска от падания.

Често за предотвратяването на остеопорозата се препоръчва комбинация от упражнения. Всички те са предназначени да бъдат полезни, като същевременно намаляват риска от остеопорозни счупвания по време на самите движения. Тези комбинации обикновено включват:

• Упражнения за издържане на тежести. Това са упражнения, които се правят в изправено положение, така че костите да понасят тежестта на тялото. Примери са ходенето, джогинга и изкачването на стълби. Те натоварват директно костите на краката, бедрата и долната част на гръбначния стълб и така забавят загубата на минерали. Ако имате остеопороза, ходенето – за предпочитане поне по 1-2 км дневно – в повечето случаи е най-доброто упражнение за издържане на тежести.

• Трениране с тежести. Също така се нарича силово трениране и използва различни видове тежести, като например свободни тежести, уреди с тежести, упражнения с ластици и във вода, за да заздрави мускулите и костите на ръцете и горната част на гръбначния стълб. Достатъчни са леки гири от по 4-5 килограма. Освен това този вид упражнения работи директно и върху костите, за да забави минералната загуба. Ако имате остеопороза, ще ви е нужна помощта на лекар или физиотерапевт, за да създадете програма за силово трениране, която включва правилните техники и е подходяща за вашата степен на костна загуба.

• Упражнения за укрепване на гърба. Тези упражнения работят предимно върху мускулите и по-малко върху костите.
Изследвания са установили, че укрепването на мускулите на гърба ви може да помогне в лекуването на остеопорозата чрез поддържането или подобряването на стойката на тялото. Това е така, защото прегърбената стойка, причинена от остеопорозните счупвания, може да увеличи натиска по продължение на гръбначния стълб, и така да доведе до още счупвания. Упражнения, при които гърба нежно се извива, могат да усилят гръбначните мускули, като същевременно...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.