zdrave.bg
Остеопороза
»причини при жените
причини при женитеОт остеопооза страдат много по-често жените. След 60-65 годишна възраст остеопороза се наблюдава при 80% от жените и едва при 20% от мъжете.

Жените са в по-неблагоприятно положение от мъжете поради:

• първоначално по-ниската си костна маса;
• рязкото ускоряване на костната загуба след менопаузата;
• по-високата продължителност на живота в сравнение с мъжете.

Засиленото костно разграждане започва около 10 години по-рано при жената, отколкото при мъжа. Менопаузата е този момент от живота на жената, през който се преустановява менструацията. Скоро след това се отбелязва значително намаляване на костната маса. Годишните загуби са от порядъка на 2-3%, т.е. една жена на 75 години вече е загубила от 30 до 50% от първоначалната си костна маса.

Причината за това е почти изключително свързана с половите хормони, отделяни от яйчниците. По време на половата зрелост на жената те отделят полови хормони - т.нар. естрогени и гестагени. Тези хормони (и то главно естрогените) активно влияят върху костната и калциевата обмяна. На ниво костна тъкан естрогените имат т.нар. антирезорбтивно действие, т.е. потискат разграждането на костите. При липса на естрогени костната тъкан започва да се разгражда, като в кръвта постъпват значителни количества калций и фосфор. Те се излъчват и губят с урината.

Всичко това води до намаляване на минералното съдържание на костите, на костната плътност, костната маса и обема на самата кост. Количеството на естрогените в женския органзъм намалява по време на климактериума. Това е период от живота на всяка жена, в който тя навлиза около 45 годишна възраст и продължава до около 60 годишна възраст.





 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.