zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 неочаквани причини за напълняване



5 неочаквани причини за напълняване

Някои лекарства също могат да станат причина за увеличаване на теглото.

здраве.bg

Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото
Когато натрупването на килограми е свързано с храненето, в което преобладават пърженото, сладкото, големите порции и алкохолът, няма нищо учудващо. Щом количеството поети калории надвишава тези, които ще бъдат изгорени от организма, логиката е съвсем ясна.
Но как може да се обясни увеличаването на теглото, което се наблюдава понякога, дори ако човек се храни правилно и се движи достатъчно...

Тогава трябва да имаме предвид не количеството приемани чрез храната калории (и съответно колко от тях изгаряме, а съвсем други фактори.
Натрупването на тегло е комплексен процес, който е достатъчно сложен, за да може да се обясни само с една причина.

Тук ние ви предлагаме пет фактора, които нямат нищо общо с храната или евентуалната диета, но, както се оказва, често водят до повишаване на килограмите над нормата:

1. Може да пълнеете заради... недоспиване

Тялото функционира най-правилно, когато е отпочинало. Ако сънят не ви достига, организмът преминава в ниво на психологичен стрес и по биохимичен път започва да трупа килограми – за да се застрахова и предпази от евентуални последствия.

Когато човек е уморен, той по-трудно се справя със стреса и изпитва нужда от повече храна, за да произведе енергията, която му е необходима, за да се бори успешно със стресовите натоварвания.

Симптомите, на които може би не обръщате достатъчно внимание, са непрекъсната или честа умора, недостиг на енергия, лесна уморяемост, раздразнителност.

Изчислено е, че дори 15 минути сън повече имат поразителен ефект. Ако можете постепенно да прибавяте по толкова към традиционното си количество сън, ще дойде момент, в който ще осъзнаете колко именно ви е достатъчно, за да се събуждате отпочинали и готови за деня.

За това може да помогне и изработването на режим на...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.